Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePetrohemija investira u...

Petrohemija investira u elemirsku kaučukaru

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Hemijska industrija Pančevo “Petrohemija ” investiraće u fabriku sintetičkog kaučuka u Elemiru kod Zrenjanina 1,5 miliona evra u cilju unapređenja zaštite životne sredine i poboljšanja energetske efikasnosti, najavila je potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović.

Tom investicijom na godišnjem nivou fabrika će uštedeti oko 1,4 miliona evra , a puštanje u rad novih postrojenja planirano je u toku 2012. godine.

Kalanovićeva je tokom obilaska pogona fabrike u Elemiru rekla da će Vlada podržati taj investicioni ciklus koji predviđa izgradnju postrojenja za pretvaranje gasa u korisnu energiju.

Ona je rekla da će na taj način 500 kubnih metara gasa – takozvane frakcije C4 koja odlazi u atmosferu, biti pretvoreno u energent, a time će biti smanjena i potrošnja prirodnog gasa.

Potpredsednica Vlade je rekla da je taj primer dokaz da u Srbiji postoji mnogo neiskorišćenih resursa, znanja i inicijative, dodajući da je “Petrohemija” sama pokrenula tu investiciju i da će investirana sredstva biti vraćena tokom 14 meseci.

Direktor fabrike sintetičkog kaučuka u Elemiru Milovan Eremić rekao je da ta fabrika trenutno radi punim kapacitetom, odnosno da su sva tri pogona u funkciji, kao i da 80 odsto proizvedenog kaučuka odlazi na strano tržište, u 23 evropske zemlje i Kinu.

Kalanovićeva je obišla fabriku zajedno sa generalnim direktorom “Petrohemije” Sašom Pavlovim.Fabrika trenutno proizvodi oko 22.000 tona kaučuka i nekoliko desetina hiljada tona ostalih proizvoda godišnje.

Zahvaljujući Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja proizvodnja u Petrohemiji pokrenuta je 2009. godine što je pomoglo i da fabrika u Elemiru dobije kontinuirano

snabdevanje sirovinama.

Izvor balkans.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!