Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeEvropska komisija će...

Evropska komisija će podržati “Južni tok”

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Evropska komisija će podržati nacrt izgradnje gasovoda iz Rusije u Evropu – “Južni tok”, izjavio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger u toku prezentacije projekta u Briselu.

Svesni smo značaja “Južnog toka” kao načina diferzifikacije isporuka, kako za Rusiju, tako i za Evropu, rekao je u sredu Etinger, javlja “Glas Rusije”.

“Južni tok” je razrađen radi diverzifikacije maršruta isporuka ruskog gasa evropskim potrošačima. Cevovod će biti sproveden kroz akvatorijum Crnog mora u zemlje Južne i Centralne Evrope. Izgradnja treba da započne 2013. godine.

Međuvladini sporazumi su veće potpisani sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Nemački koncern „E.On“ može da postane još jedan učesnik projekta “Južni tok“. O takvoj mogućnosti je govorio šef „Gazproma“ Aleksej Miler na prezentaciji u Briselu.

U projektu na paritetnim načelima sada učestvuju ruski „Gazprom“ i italijanski „Eni“. Očekivanja su da će se do kraja godine priključiti francuski „EdF“ i nemački „Vinteršal“ sa 10 i 15 odsto učešća.

Rusija se nada da će EU dati projektu „Južni tok“ status prioriteta u okviru programa Transevropske transportne magistrale, izjavio je ministar energetike Rusije Sergej Šmatko u Briselu, a Aleksej Miler je dodao da „Južni tok“ treba prihvatiti ne kao projekat, ideju, već kao izgradnju koja je već započela.

Izvor bizlife.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!