Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEPS podrzava koriscenje...

EPS podrzava koriscenje obnovljivih izvora energije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

U Beču je juče održana investiciona konferencija Energetske zajednice jugoistočne Evrope o uticaju energetike na životnu sredinu i klimatske promene, na kojoj je delegacija Elektroprivrede Srbije (EPS) predstavila svoju Belu knjigu, posvećenu smanjenju toplotnih i drugih efekata prilikom proizvodnje energije.

Direktor EPS Dragomir Marković naglasio je da se EPS zalaže za obnovljive izvore energije.

U EPS ističu da intenzivno rade na ulaganju u obnovljive izvore energije i poručuju da je srpsko tržište otvoreno za dolazak investitora.

Prema rečima Markovića, EPS pomaže koliko može razvoj obnovljivih izvora energija, ali je neophodno zalaganje, ne samo nadležnih, već svih aktera na ovom polju.

Stručnjaci smatraju da Srbija ima dosta potencijala za razvoj obnovljivih energija, dobro je snadbevena vodama, solarnom energijom i vetrovima.

Oni, takođe, kao pozitivan, ocenjuju rad na usklađivanju srpskog sa evropskim zakonodavstvom i smatraju da će ova harmonizacija pomoći konkurentnost u proizvodnji energije.

Prema rečima Marka Krandala, iz kompanije Continental Wind International, vlasti su bile vrlo predusretljive kada je reč o razvoju vetroindustrije u Srbiji.

On je, međutim, skeptičan po pitanju kada će započeti izgradnja vetroelektrana, pošto nisu ispunjeni neophodni zakonski uslovi koji bi novim investitorima omogućili da proizvode i slobodno prodaju struju.

Krandal se nada da će Bela knjiga EPS omogućiti mesto i za konkurenciju, dok Jan Braun iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), nisku cenu struje u Srbiji vidi kao veliki problem koji utiče na investitore.

On smatra da to demorališe druge da uđu na srpsko tržište, jer im se ne isplati.

Kao izlaz iz te situacije predlaže se povećanje cena, ali se takođe strepi da bi poskupljenjem bile ugrožene najosetljivije društvene grupe.

Na konferenciji je zaključeno da je neophodno kombinovanje energetske efikasnosti sa što manje štetnim uticajem po životnu sredinu.

Za Srbiju se smatra da je na dobrom putu i da ima viziju, što potvrđuju Zelena i Bela knjiga EPS.

Srbija, istovremeno, radi na usklađivanju zakona i kreiranju povoljnih ponuda za strane investitore, naglašeno je na konferenciji Energetske zajednice jugoistočne Evrope.

Izvor balkanmagazin.com

 

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!