Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Evropa: Spot cene padaju usled blažeg vremena

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Evropske spot cene električne energije u ponedeljak su pale za više od 50% kako je porasla proizvodnja vetra u Nemačkoj i smanjena potražnja u Francuskoj.

„Temperature se značajno povećavaju u centralno-zapadnoj Evropi na nivoe znatno iznad normale, što dovodi do mekše potrošnje u Francuskoj“, navode analitičari Refinitiva u dnevnoj belešci.

Baznom energijom za utorak u Nemačkoj trgovalo se po ceni od 110 evra po megavat satu (MWh) u 08:15 GMT, što je za 52,8% ispod nivoa u ponedeljak.

Ekvivalentni francuski ugovor za dan unapred od 125 evra po MWh bio je za 55,2% niži u odnosu na ponedeljak.

Podaci kompanije Refinitiv Eikon pokazali su da će proizvodnja energije vetra u Nemačkoj, koja je vodeći proizvođač ove vrste energije, porasti za gotov trećinu na dnevnom nivou, na 28,5 gigavata (GW) u utorak, i da će dostići visoke dnevne nivoe između 23 i 38 GW tokom ove nedelje.

Francuski nuklearni kapacitet je nepromenjen u odnosu na prošlu nedelju, iznoseći 71,3% instaliranog kapaciteta.

Podaci o potražnji su pomešani, s obzirom da je bilo prognozirano da će nemačka potrošnja porasti za 900 MW, na 53,3 GW u utorak, dok je u Francuskoj trebalo da padne za 1,9 GW, na 51,6 GW tokom praznika krajem godine.

Progozirano toplije vreme za ovo doba godine sa prosečnim dnevnim temperaturama između 6 i 12 stepeni Celzijusa, i obilna kiša koja omogućava napajanje hidrorezervoara dodala je impuls za pad cena nakon prošlonedeljnih skokova izazvanih zabrinutošću na povezanom tržištu gasa. 

Situacija na ovom tržištu i dalje je teška, podstaknuta zabrinutošću zbog niskih evropskih zaliha gasa i činjenicom da se protoci ruskog izvoza preko Poljske ka Nemačkoj već sedmi dan zaredom kreću u obrnutom smeru. 

Porast cena podjednako brine industriju i domaćinstva, preteći da ugrozi konkurentnost i dostupnost.

Forvardima za električnu energiju nije se trgovala na početku sesije nakon što je referentni ugovor u Nemačkoj za isporuku u 2022. godini zatvoren na 282 evra u petak, a ekvivalentni francuski ugovor na 397 evra.

Evropske dozvole za CO2 sa istekom u decembru 2022. godine pale su za 0,2%, na 76,13 evra po toni.

Kameni ugalj za isporuku severnoj Evropi u 2022. godini nije promenio vlasnika nakon poslednjeg trgovanja po ceni od 123 dolara po toni 23. decembra.

Izvor: nasdaq.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Privrednici zadovoljni zbog pojeftinjenja struje ali ukazuju na problem pada napona i akciza

Za razliku od prošlogodišnjeg prvog maja, kada je kao čestitka za građane i privredu stiglo novo poskupljenje struje i gasa, ovogodišnji maj doneo je energetsko olakšanje kompanijama. Naime, Elektroprivreda Srbije (EPS) snizila je cenu struje za privredu za oko 20 odsto, dok je...

Region: Ukrajina planira rekordan uvoz struje

Ukrajina će uvesti rekordne količine električne energije iz Rumunije, Slovačke, Poljske, Mađarske i Moldavije, nakon što je pretrpela štetu na kritičnoj energetskoj infrastrukturi što je posledica ciljanih ruskih napada, najavio je Ukrajinski ministar energetike. Ministarstvo energetike objavilo je planove za nabavku 19.484 MWh...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 56 i 83 evra/MWh u 18. nedelji

U 18. nedelji cene električne energije u Evropi osetno su pale u odnosu na 17. nedelju, u proseku za 26%. Ovo je posledica pada potrošnje kao i prosečne cene gasa. Ovom trendu doprinelo je i povećanje proizvodnje energije vetra na većini...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!