Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Evropa: Skok gasa će imati trajni efekat na električnu energiju – Platts Analitycs

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Cene će biti smanjene od 2023. godine, ali će i dalje ostati povišene

Nemačka se okreće uvozu, Velika Britanija izvozu

Italija se pomera na vrh, Španija postaje diskontno tržište

Predviđa se da će cene električne energije u Evropi pasti sa trenutnih rekordnih nivoa počevši od 2023. godine, ali će sadašnji rast gasa imati „trajne efekte“ na forward krivu, prema S&P Global Platts Analytics-u.

Najnovija petogodišnja prognoza predviđa da će godišnje cene električne energije pasti sa prosečnih nivoa od preko 100 evra po MWh u 2021. i 2022. na oko 80 evra po MWh u 2023-24. i na oko 60 evra po MWh do 2026-27. godini. Za Nemačku, prognozirani petogodišnji prosek je trenutno duplo veći u poređenju sa realnim prosečnim cenama tokom 2016-2020. godine.

„Porast cena električne energije uzrokovan gasom u poslednjih nekoliko meseci verovatno će imati trajne efekte i van kratkoročnog perioda“, rekao je Glenn Rickson, vodeći analitičar za evropsko tržište električne energije Platss Analytics-a.

Do 2023. godine, trenutna situacija sa povišenim cenama će se uglavnom nestati kako se snabdevanje gasom normalizuje, a prodor obnovljivih izvora energije nastavlja, rekao je Rickson.

„Zatvaranje uglja i nuklearnih kapaciteta, posebno u Nemačkoj, dodaje podršku cenama u naredne dve godine i takođe povećava osetljivost cena električne energije na cene gasa i obrnuto“, rekao je on.

Iz perspektive politike, veliki deo buke podigao se oko ubrzavanja dekarbonizacije i zavisnosti od gasa, dok iz perspektive ulaganja, Platts Analytics očekuje veći apetit za fleksibilnošću niskih emisija ugljenika, uključujući skladištenje, navodi se u izveštaju.

Vetar u vrhu miksa od 2025. 

Predviđa se da će Velika Britanija izgubiti svoje mesto kao evropsko premium tržište u odnosu na Italiju zahvaljujući razvoju ofšor vetrogeneratora i smanjenju premije za ugljenik, navodi se u izveštaju.

Španija će postati evropsko diskontno tržište na godišnjem nivou od 2023. godine, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, za najveće evropsko tržište električne energije – nemačko, predviđa se da će do 2023. preći na neto uvoz.

Prognozira se da će proizvodnja na gas u Nemačkoj porasti iznad uglja i lignita do 2025. po prvi put.

Širom Evrope, proizvodnja gasa bi trebalo da pada sa pika iz 2019. godine do 2023. godine, pre nego što se oporavi na nivo iz 2021. u 2027. godini.

Predviđa se da će nuklearna energija pasti za skoro 25% ispod nivoa iz 2021. do 2027. godine uprkos pokretanju Hinkley Point C.

Očekuje se da će kapacitet vetra porasti za oko 100 GW, na 263 GW do 2027. godine, pri čemu će vetar biti u vrhu proizvodnje za 10 tržišta od 2025. godine, u prosečnim meteorološkim uslovima.

Ciljevi za ofšor kapacitet vetra će pomoći da se Velika Britanija pomeri sa neto uvoza na neto izvoznu poziciju.

Konačno, predviđa se da će se solarni kapacitet na 10 tržišta skoro udvostručiti, na 276 GW do kraja 2027. godine.

Evropski model električne energije Platts Analitycs-a obuhvata 10 tržišta: Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju, Španiju, Portugal, Belgiju, Holandiju, Švajcarsku i Austriju.

Izvor: spglobal.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Nedeljne cene struje kretale su od 25 do 103 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći rast ostvarili su EPEX SPOT tržište Francuske i MIBEL tržište Španije i Portugala, od 181%, 402%, odnosno 419%....

Evropa: Cena TTF gasnih fjučersa ispod 30 evra/MWh u 17. nedelji

  Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, cena TTF gasnih fjučersa na ICE tržištu za mesec unapred ostale su ispod praga od 30 €/MWh u četvrtoj nedelji aprila. Silazni trend započet krajem prethodne nedelje nastavio se do utorka, 23. aprila. Tog dana ovi fjučersi...

Evropa: Nedeljne cene električne energije kretale su se između 5 i 92 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u trećoj nedelji aprila cene na većini vodećih evropskih tržišta električne energije su porasle u odnosu na prethodnu nedelju. Izuzetak je bilo MIBEL tržište Portugala i Španije, sa padom od 29% i 33%. Tržište Nord Pool nordijskih...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!