Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Aukcije za...

Srbija: Aukcije za vetar, završno poglavlje regulatorne reforme

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srbija: Aukcije za vetar, završno poglavlje regulatorne reforme

U drugoj polovini novembra nadležni organi intenzivirali su aktivnosti na finalizaciji regulatorne reforme sektora obnovljivih izvora energije u Srbiji započete početkom godine radom na novom Zakonu o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Nakon što je Vlada donela odluku o kvoti za subvencionisanje novih vetroelektrana od 400 MW, Agencija za energetiku Srbije objavila je maksimalnu cenu za aukcije za ova postrojenja. Maksimalna cena je postavljena na 55,7 evra po MWh i zainteresovane strane su ovu informaciju primile sa pomešanim osećanjima (u najboljem slučaju).

Dan nakon objavljivanja maksimalne cene, Vlada je usvojila uredbe kojima se regulišu tržišna premija i model ugovora o tržišnoj premiji. Tržište uskoro očekuje usvajanje uredbe kojom se reguliše balansna odgovornost proizvođača obnovljivih izvora energije (unutar i van premijum sistema), poslednjeg dela potrebnog za zaokruživanje okvira (u pogledu vetroelektrana), iako bi se po strogom slovu zakona aukcije mogle održati i bez ove uredbe.

Vremenski okvir za prve aukcije

Ministarstvo rudarstva i energetike može da objavi javni poziv za prve aukcije u roku od 30 dana od dana objavljivanja maksimalne otkupne cene. Kako je Agencija za energetiku objavila maksimalnu otkupnu cenu za vetroelektrane 25. novembra, javni poziv za prve aukcije može biti objavljen već 25. decembra 2021. godine.

Učešće na aukcijama

Da bi mogli da učestvuju na aukcijama, proizvođači energije iz obnovljivih izvora energije moraju da ispune brojne uslove. Najvažniji su:

Kapacitet: elektrane snage najmanje 500 kW i vetroelektrane snage najmanje 3 MW su kvalifikovane.

Faza izrade projekta: srednje-napredni razvoj, odnosno konačna i pravosnažna energetska dozvola za postrojenje i važeći lokacijski uslovi ili građevinska dozvola/odobrenje za izvođenje radova.

Mogućnost priključka na sistem: mora se obezbediti da se projekat može priključiti na sistem – proizvođači moraju dostaviti ili potvrdu operatora prenosnog sistema da postoji planski dokument koji omogućava izgradnju priključne infrastrukture, ili uslovi za projektovanje i priključenje postrojenja na distributivni sistem (ako će postrojenje biti priključeno na distributivni sistem).

Finansijski instrument: proizvođači moraju dostaviti finansijski instrument – bilo bankarsku garanciju izdatu u skladu sa uredbom ili gotovinski depozit u iznosu od 30 evra po kW ponuđenog kapaciteta postrojenja. Pobednički ponuđači će morati da povećaju obezbeđenje na 60 evra po kW kako bi osigurali da se COD (datum početka komercijalnih operacija) postigne u predviđenim rokovima.

Tržišne premije – CfD

Ugovor o tržišnoj premiji je postavljen kao ugovor za razliku. To znači da ako je cena koju je pobednički ponuđač ponudio (pobednička cena) viša od referentne tržišne cene (referentne cene), pobednički ponuđač će dobiti razliku između pobedničke cene i referentne cene. Međutim, to ide u oba smera – ako je pobednička cena niža od referentne cene, pobednički ponuđač je onaj koji treba da plati razliku.

Referentna cena biće određena u skladu sa cenom na organizovanom tržištu električne energije dan unapred SEEPEX.

Pobednička cena će biti prilagođena inflaciji u evrozoni.

Rokovi za postizanje COD-a

Uredbama su utvrđeni rokovi za realizaciju projekata nakon aukcija, koji zavise od faze razvoja projekta pre aukcije.

Konkretno, ukoliko ponuđač nije dobio građevinsku dozvolu za postrojenje pre aukcije, moraće da: (i) pribavi građevinsku dozvolu i saglasnost za studiju o proceni uticaja na životnu sredinu (ili odluku da studija nije potrebna) u roku od dve godine od dana pravnosnažnosti odluke o dodeli premija; i (ii) dobije status povlašćenog proizvođača i dostigne COD (tj. dobije energetsku licencu, poveže postrojenje na sistem, dobije upotrebnu dozvolu za postrojenje, itd.) u roku od dodatne tri godine.

Ponuđači koji su pre aukcija imali građevinsku dozvolu za postrojenje imaće samo tri godine od dana pravnosnažnosti odluke o dodeli premija da dostignu COD. To znači da će imati tri godine da završe izgradnju i dobiju upotrebnu dozvolu, dobiju energetsku dozvolu, priključe postrojenje na sistem, obezbede posebna merenja itd.

Status se može produžiti za još godinu dana u slučaju da je elektrana izgrađena.

Uredba takođe dozvoljava produženje u slučaju više sile. Međutim, kao iskorak u odnosu na prethodni sistem, Uredba izričito ne dozvoljava produženje u slučaju radnji i propusta nadležnih organa.

Depozit za revitalizaciju

Povlašćeni proizvođači će morati da uplaćuju i mesečni novčani depozit za uklanjanje pogona i sanaciju zemljišta, za vreme važenja ugovora o tržišnoj premiji. Iznos gotovinskog depozita je do 0,02 evra po kW za solarne elektrane, do 0,066 evra po kW za vetroelektrane i 0,033 evra za ostala postrojenja.

Iako je uvođenje ovog depozita zasnovano na zakonu, ono predstavlja nepotrebno opterećenje povlašćenim proizvođačima s obzirom na to da bi se pitanje sanacije zemljišta trebalo rešavati od slučaja do slučaja između proizvođača i vlasnika zemljišta.

Izvor: karanovicpartners.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

Srbija: 300 MW iz RHE Bajina Bašta ponovo na mreži

Elektroprivreda Srbije saopštila je da je ponovo u pogonu jedan agregat reverzibilne hidroelektrana „Bajina Bašta“, nakon što su završeni veliki remontni radovi što znači „još 300 megavata na mreži“, koji će doprineti energetskoj sigurnosti zemlje u vreme verovatno nezapamćeno...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!