Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEvropa: Rekordne cene...

Evropa: Rekordne cene gasa nakon obrtanja protoka preko Jamala – 162 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Cene gasa u Evropi u utorak su dostigle novi maksimum nakon što su ruske isporuke Nemačkoj preko glavnog tranzitnog gasovoda obrnule smer. Kremlj navodi da ovaj potez nema političku pozadinu a jedna zapadna kompanija potvrdila je da Gazprom ispunjava svoje ugovorne obaveze.

Protoci gasa ka zapadu putem gasovoda Jamal-Evropa padaju od subote i, nakon što su u utorak rano prestali, krenuli su u obrnutom smeru, pokazali su podaci nemačkog mrežnog operatera Gascade. 

Pojedini zapadni političari i stručnjaci optužili su Rusiju da obustavlja isporuke gasa Evropi zbog političkih tenzija oko Ukrajine, kao i kašnjenja u sertifikaciji drugog gasovoda, Severni tok 2.

Rusija negira bilo kakvu vezu.

„Apsolutno nema veze (sa Severnim tokom 2), ovo je čisto komercijalna situacija“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov tokom konferencijskog poziva u utorak, na pitanje o mogućim vezama između protoka na Jamalu i Severnog toka 2.

Trgovci su rekli da su obrnuti tokovi došli nakon serije faktora rasta za tržište gasa, kao što su jaka potražnja iz elektrana, sa zatvaranjem francuskih nuklearnih elektrana, i niže temperature, koje povećavaju potražnju za gasom za grejanje.

Evropska referentna veleprodajna cena gasa na holandskom čvorištu TTF porasla je za skoro 10%, na rekordnih 162,00 evra po MWh, a ekvivalentni britanski gasni ugovor je takođe dostigao novi maksimum od 4 funte po termo jedinici.

Ruski gasni monopolista Gazprom rezerviše dodatne kapacitete na aukcijama za isporuku preko Ukrajine i u Nemačku preko Jamala nakon što vidi zahteve. Nije rezervisao kapacitet za izvoz preko Jamala za utorak.

Portparol RWE-a, koji je zajedno sa Uniperom među najvećim kupcima Gazproma u Nemačkoj, rekao je da kompanija ispunjava svoje obaveze. Uniper je odbio da komentariše.

Gascade je u utorak rekao da transportuje gas u skladu sa pristiglim zahtevima. „U zavisnosti od situacije dobijamo veće nominacije za transport u jednom ili drugom smeru, što je razlog za promenu smera protoka“.

Očekuje se da će protoci na Jamalu ostati u obrnutom režimu na mernoj tački Mallnow na nemačko-poljskoj granici sa volumenom od preko 1.250.000 kWh po satu do kraja dana, pokazuju podaci Gascade-a.

Gazprom nije odgovorio na zahtev za komentar. U ponedeljak, kada su protoci išli na zapad u smanjenom obimu, saopštio je da ispunjava zahteve kupaca, kao i ugovorne obaveze.

Izvor: reuters.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...

Bugarska: Bulgargaz traži 400 miliona evra odštete od Gazproma zbog obustave isporuke gasa

  Bugarski snabdevač gasom Bulgargaz odlučio je da od Gazproma traži 400 miliona evra odštete zbog toga što je obustavio isporuka goriva 2022. godine. Odluku je objavio ministar energetike Vladimir Malinov na brifingu za novinare. Gazprom je prekinuo isporuke gasa Bugarskoj 27. aprila 2022. godine,...

Evropa: Nedeljne cene struje kretale su od 25 do 103 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći rast ostvarili su EPEX SPOT tržište Francuske i MIBEL tržište Španije i Portugala, od 181%, 402%, odnosno 419%....
Supported byspot_img
error: Content is protected !!