Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Evropa: Od ruke do usta – gasna kriza u Evropi pokazuje malo znakova popuštanja

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Potrošači u Evropskoj uniji i Britaniji suočavaju se sa daljim skokovima cena gasa ove zime, jer se pokazalo da su ruske isporuke gasa glavnim tranzitnim rutama premale i zakasnele.

Novi gasovod Severni tok 2, koji ide od Rusije do Evrope, mogao bi da opusti zategnuto tržište. Međutim, suočio se sa više odlaganja, pošto je nemačka sertifikacija suspendovana zbog protivljenja Sjedinjenih Država i pojedinih zemalja čitavom projektu.

Ovogodišnji cenovni šok izgurao je nekoliko evropskih i britanskih snabdevača električnom energijom iz posla, nakon što nisu uspeli da prenesu poskupljenja na kupce. Britanska Bulb, sa 6% udela na domaćem tržištu, poslednji je u nizu.  

Visoki troškovi električne energije primorali su pojedine energetski intenzivne industrije da smanje proizvodnju, a evropski potrošači trenutno plaćaju više za grejanje kako se zima približava, što povećava inflatorni pritisak.

Referentne evropske cene gasa su ove godine porasle za čak 700 odsto do oktobra, a britanske cene su porasle za oko 500 odsto kako su se globalne ekonomije oporavile od pandemije i usisale gas, posebno azijske zemlje, dok su evropske zalihe ostale niske.

Evropski gas je ove godine do ponedeljka porastao za više od 300 odsto, dok je britanski benčmark porastao za oko 250 odsto.

Cene su se spustile nakon što je predsednik Vladimir Putin u oktobru rekao da će Rusija povećati snabdevanje gasom na rekordne nivoe, što je podgrejalo nade da će povećane isporuke sprečiti nestašice.

Ali protoci kroz glavne cevovode, kao što je Jamal koji ide do Nemačke preko Belorusije i Poljske, nisu porasli onoliko koliko se očekivalo i nije bilo naznaka rezervacijja dodatnih kapaciteta na aukcijama na drugim rutama, uključujući one preko Ukrajine.

„Ne bih isključio povratak na rekordne vrednosti iz oktobra ako pogledate koliko je tržište kratko i koliko su ograničeni ruski protoci“, rekao je analitičar Refinitiva Vejn Brajan.

Ruska državna kompanija Gazprom, koja ima monopol na izvoz ruskog gasa putem gasovoda, kaže da ispunjava sve svoje dugoročne ugovore. Evropske kompanije koje je kontaktirao Rojters potvrdile su da su ugovorne obaveze ispunjene.

Ali isporuke na spot tržištu, na koje se oslanjaju mnogi domaći snabdevači gasaom, i dalje su niske.

Podaci Refinitiv Eikona pokazuju da su dnevni protoci jedva promenjeni u septembru, oktobru i do sada u novembru u odnosu na period pre godinu dana, preko tri glavne rute iz Rusije u Evropu, odnosno ruta Jamal, Severni tok 1, koji ide direktno do Nemačke i mreže gasovoda preko Ukrajine.

Obim je nešto veći od proseka za novembar 2020. godine, kada su ekonomske blokade usled pandemije ograničile tražnju, i 40 odsto manji od proseka za novembar 2019. godine.

Nema garancija da će obnovljivi izvori energije, kao što su vetar i solarna energija, koji imaju sve veći udeo u snabdevanju električnom energijom u Evropi, moći da popune prazninu u snabdevanju električnom energijom kako bi se smanjila potražnja za električnom energijom proizvedenom na gas.

„Ako se protoci ne povećaju i dođe do zahlađenja ili malih brzina vetra, ponovo bismo mogli da vidimo lude cene. Živimo od ruke do usta“, rekao je trgovac gasom.

Suspenzija sertifikacije za Severni tok 2 doprinosi nervozi na tržištu jer potražnja raste tokom glavne grejne sezone u Evropi, koja traje od 1. oktobra do kraja marta. Kada nemačka sertifikacija bude obezbeđena, Evropska komisija i dalje mora da odobri projekat. Za to će biti potrebno još dva meseca.

To bi moglo značiti da projekat verovatno neće započeti komercijalne isporuke gasa pre trećeg kvartala, rekao je analitičar Enerdži Aspektsa Trevor Sikorski.

„To postavlja pitanja u vezi sa vršnim snabdevanjem, što znači da bismo mogli da vidimo veoma visoke cene i poremećaje u snabdevanju gasom za industriju, posebno ako bude postojao niz hladnih perioda zbog kojih bi zima bila hladnija nego što je uobičajeno“, rekao je on.

Zalihe gasa u Evropi su znatno ispod proseka. Skladišta u severozapadnoj Evropi, koja kontroliše Gazprom, imala su oko 41 teravat-sat (TWh) 17. novembra, pokazali su podaci Refinitiv Eikona. Prosečna cifra je iznosila 113 TWh za isti datum u periodu 2017-2020. 

„Od 9. novembra ubrizgavanje u skladišta koje kontroliše Gazprom u Evropi u proseku je iznosilo samo 5 miliona kubnih metara dnevno, što je prilično beznačajno“, rekao je Džejms Hakstep, menadžer za gasnu analitiku EMEA u S&P Global Platsu.

Azijske zemlje su usisale zalihe tečnog prirodnog gasa (LNG), što je dovelo do povećanja cena za isporuke LNG-a i dodatnog izazova za Evropu u obnavljanju zaliha. 

„JKM (Japan-Korea-Marker Asian benchmark) nastavio je da određuje cene sa premijama za održavanje protoka LNG-a u tom području na račun Evrope“, rekao je Sikorski.

„Hladnija zima od normalne – verovatna s obzirom na vremenske obrasce La Nina – verovatno će značiti da će malo inkrementalnog LNG-a biti dostupno“, rekao je on.

Izvor: reuters.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Nedeljne cene struje kretale su od 25 do 103 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći rast ostvarili su EPEX SPOT tržište Francuske i MIBEL tržište Španije i Portugala, od 181%, 402%, odnosno 419%....

Evropa: Cena TTF gasnih fjučersa ispod 30 evra/MWh u 17. nedelji

  Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, cena TTF gasnih fjučersa na ICE tržištu za mesec unapred ostale su ispod praga od 30 €/MWh u četvrtoj nedelji aprila. Silazni trend započet krajem prethodne nedelje nastavio se do utorka, 23. aprila. Tog dana ovi fjučersi...

Evropa: Nedeljne cene električne energije kretale su se između 5 i 92 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u trećoj nedelji aprila cene na većini vodećih evropskih tržišta električne energije su porasle u odnosu na prethodnu nedelju. Izuzetak je bilo MIBEL tržište Portugala i Španije, sa padom od 29% i 33%. Tržište Nord Pool nordijskih...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!