Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEvropa: Energetska kriza...

Evropa: Energetska kriza podiže cene PPA za čistu energiju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Pogoršanje trenda cenovnih šokova, koji se oseća u različitom stepenu širom Evrope, dovelo je do povećanja tarifa za ugovore o kupovini energije iz obnovljivih izvora tokom tri uzastopna kvartala.

Uprkos tome, programeri i kupci energije i dalje potpisuju ove ugovore, a nestandardni ugovori su u porastu, prema podacima provajdera infrastrukture za transakcije sa obnovljivim izvorima energije LevelTen Energy.

Cene ugovora o kupovini energije iz obnovljivih izvora (PPA) nastavile su da rastu u poslednjem tromesečju usled produbljivanja evropske energetske krize, koja je nastavila da dovodi veleprodajne cene električne energije na nove maksimume. Provajder infrastrukture za transakcije sa obnovljivim izvorima energije LevelTen Energy sa sedištem u Sijetlu, navodi da je ukupni indeks cena evropske ponude za solarne i vetroelektrane porastao za 7,8%, u četvrtom kvartalu, pri čemu je najjeftinijih 25% dogovora dostiglo 52,46 evra po MWh, označavajući kvartalni rast od 3,78 evra.

Serija indeksa, koju je sastavio LevelTen, analizira hiljade ponuđenih PPA cena za solarnu energiju i vetar listiranih na energetskom tržištu kompanije u 21 zemlji u Evropi i Severnoj Americi. U 2020. godini, kompanija je prva obezbedila globalno likvidno PPA tržište, koje omogućava korporacijama da vide i uporede rizik i vrednost svakog PPA dostupnog u Evropi i Severnoj Americi.

Solar i održivost

Prema indeksu cena PPA za četvrti kvartal 2021. godine, trend rasta cena nastavljen je u tri kvartala zaredom, iznoseći 17,4% tokom devet meseci u odnosu na mart.

Višestruki razlozi za smanjenu ponudu PPA i rastuće cene uključuju makroekonomske i regulatorne izazove, uključujući energetsku krizu; kao i ograničenja u lancu snabdevanja; inflaciju; rastuće troškovi robe; i sve veći broj vladinih aukcija za obnovljive izvore energije, prema LevelTen-u. Shodno tome, evropski Indeks P25 – agregacija 25% najnižih PPA ponuda za solarnu energiju i vetar – sada iznosi 52,46 evra po MWh.

Dok prodaja energije na veleprodajnim tržištima električne energije nosi određeni stepen trgovinskog rizika, trenutne ekstremno visoke veleprodajne cene čine tu rutu sve atraktivnijom opcijom za programere solarne energije i vetra. „S obzirom na to da su veleprodajne cene visoke koliko jesu, programeri podižu svoje PPA cene kako bi nadoknadili prihod koji bi inače mogli da ostvare prodajom većeg procenta svoje električne energije na dan unapred tržištu“, rekao je Fred Carita, menadžer usluga za programere LevelTen-a za Evropu.

Kriza je odjeknula širom Evrope u različitom stepenu. Prethodno stabilne tokom većeg dela prošle godine, italijanske cene solarne energije P25 porasle su za skoro 21% u poslednja tri meseca 2021. godine. Zemlja je uvela regulatorne promene u prošloj godini kako bi pojednostavila izdavanje dozvola i ubrzala rokove za razvoj projekata, ali to još uvek nije imalo uticaja na cene PPA, pri čemu su projekti sa jasnim rokom za puštanje u komercijalni rad sve poželjniji kupcima energije.

U međuvremenu, Španija je doživela kratkoročno zahlađenje u pogledu svojih P25 cena solarne energije u četvrtom kvartalu, koje su porasle za 11,5%, na 34 evra po MWh pošto su programeri čiste energije usvojili taktiku „čekaj i vidi“.

Shodno tome, procenat ukupne evropske ponude Španije na tržištu LevelTen-a pao je za 12% u odnosu na prethodni kvartal. To je posledica primene propisa o ograničenju profita u septembru, kojim su smanjeni prihodi postrojenja koja ne emituju ugljenik. Na cene privatnih PPA takođe su uticali planovi za vladinu aukciju za 500 MW, koja je zakazana za 6. april, na kojoj će se, između ostalih tehnologija, dodeliti 200 MW koncentrisanog solarnog proizvodnog kapaciteta i 140 MW distribuirane solarne energije.

Ohrabrenje

Međutim, uprkos takvim preprekama, u Evropi je u periodu od 2020. do prošle godine došlo do povećanja godišnjeg kapaciteta obnovljivih izvora energije ugovorenih na snovu PPA za 69%, prema podacima industrijske grupe.

„Dobra vest je da se PPA dogovori i dalje realizuju“, rekao je Rob Kolijer, potpredsednik za programska rešenja u LevelTen-u. „Ugovorne inovacije prilagođene trenutnim tržišnim uslovima omogućavaju uspešne PPA transakcije. I … kupce do sada nisu uznemiravali tržišni uslovi, što znači da je potražnja i dalje velika. Obe ove činjenice su ohrabrujuće jer to znači da su stranke sa obe strane stola podstaknute da pronađu zajednički jezik.”

Izvor: pv-magazine.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Nedeljne cene struje kretale su od 25 do 103 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći rast ostvarili su EPEX SPOT tržište Francuske i MIBEL tržište Španije i Portugala, od 181%, 402%, odnosno 419%....

Evropa: Cena TTF gasnih fjučersa ispod 30 evra/MWh u 17. nedelji

  Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, cena TTF gasnih fjučersa na ICE tržištu za mesec unapred ostale su ispod praga od 30 €/MWh u četvrtoj nedelji aprila. Silazni trend započet krajem prethodne nedelje nastavio se do utorka, 23. aprila. Tog dana ovi fjučersi...

Evropa: Nedeljne cene električne energije kretale su se između 5 i 92 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u trećoj nedelji aprila cene na većini vodećih evropskih tržišta električne energije su porasle u odnosu na prethodnu nedelju. Izuzetak je bilo MIBEL tržište Portugala i Španije, sa padom od 29% i 33%. Tržište Nord Pool nordijskih...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!