Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Evropa: Cene gasa blizu rekorda jer Berlin odbija gasovod iz Rusije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Nemačka kaže da je eskalacija tenzija oko Ukrajine jedan od razloga da Severni tok 2 ne dobije zeleno svetlo

Cene gasa širom Velike Britanije i Evrope su na putu da se vrate na rekordne vrednosti nakon što je Nemačka saopštila da kontroverzni gasovod iz Rusije ne može biti odobren u kontekstu produbljivanja tenzija na ukrajinskoj granici.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da gasovod Severni tok 2 ne može dobiti zeleno svetlo u sadašnjem obliku jer ne ispunjava zahteve energetskog zakona EU.

Berbok je dodala da je eskalacija tenzija na granici Rusije sa Ukrajinom, gde je Kremlj navodno okupio 100.000 vojnika, „takođe faktor” jer se Berlin dogovorio sa Sjedinjenim Državama da se gasovod ne koristi kao političko oružje u sve lošijim odnosima Moskve sa Kijevom.

Kao odgovor, evropska referentna cena gasa porasla je u ponedeljak za oko 10%, na nivo od 116,75 po megavat satu (MWh), što je malo manje od rekordne cene na zatvaranju od 116,78 evra po MWh postavljene početkom oktobra, prema podacima ICIS-a.

Cena gasa u Velikoj Britaniji porasla je u ponedeljak na 296,35 penija po termo jedinici, malo ispod rekordne cene na zatvaranju od 298,475 penija 5. oktobra, prema ICIS-u.

Evropa je iskusila rekordno visoke cene gasa poslednjih meseci zbog globalnog pritiska na snabdevanje gasom. Situacija je pogoršana usporavanjem izvoza ruskog gasa na kontinent pošto su pregovori oko Severnog toka 2 u zastoju.

Odbacivanje gasovoda usledilo je nakon ranije nemačke odluke o suspenziji procesa licenciranja jer vlasnička struktura projekta nije bila u skladu sa direktivom EU o gasu.

Tom Marzec-Manser, šef za gasnu analitiku u ICIS-u, rekao je da su pojedini trgovci energijom gajili nadu da će gasovod moći da isporuči nešto gasa ove zime i da su reagovali na znake daljeg potencijalnog odlaganja vraćanjem cena na rekordne nivoe.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je ruskoj novinskoj agenciji Interfaks da kompanija za razvoj Severnog toka 2 „radi sa regulatorom i ispunjava sve njegove zahteve. Samo treba da budemo malo strpljiviji.”

Nemačka se suočila sa pritiskom SAD-a da blokira Severni tok 2 zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla da koristi gasovod kao političko oružje. Gasovod ide od Rusije do Nemačke ispod Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu. To bi Rusiji moglo da olakša povećanje vojne agresije prema Ukrajini bez straha od prekida izvoza gasa, smatraju kritičari Kremlja.

Lideri SAD i EU strahuju od napada na Ukrajinu od strane Rusije, koja je anektirala Krim 2014. godine. Kijev je procenio da je oko 100.000 ruskih vojnika trenutno raspoređeno duž rusko-ukrajinske granice.

Maksimumi na tržištu gasa u Velikoj Britaniji u oktobru izazvali su strahove da bi fabrike mogle da se zatvore ove zime kako bi se zaštitile od finansijskog udara rastućih troškova. Porast cena takođe će verovatno uticati na britansko tržište snabdevanja energijom nakon bankrota 24 snabdevača za nešto više od 12 nedelja i rekordnih povećanja računa domaćinstava za električnu energiju.

Evropska komisija je navodno predložila dobrovoljni sistem za zemlje EU za zajedničku kupovinu gasa kako bi se formirale strateške rezerve, sa ciljem zaštite od smanjenja ponude izazvane globalnim porastom potražnje i smanjenim izvozom iz Rusije.

Izvor: guardian.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...

Bugarska: Bulgargaz traži 400 miliona evra odštete od Gazproma zbog obustave isporuke gasa

  Bugarski snabdevač gasom Bulgargaz odlučio je da od Gazproma traži 400 miliona evra odštete zbog toga što je obustavio isporuka goriva 2022. godine. Odluku je objavio ministar energetike Vladimir Malinov na brifingu za novinare. Gazprom je prekinuo isporuke gasa Bugarskoj 27. aprila 2022. godine,...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!