Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

EU: Cena C02 mogla bi dostići 100 evra ove godine, podstaknuta skokom cene gasa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Referentna evropska cena C02 mogla bi dostići 100 evra po toni do kraja 2021. godine, kažu analitičari, nakon što je porasla za 50 odsto od početka novembra do rekordnih nivoa, zahvaljujući rastu cena gasa i predstojećem isteku opcija.

Referentna cena C02 je u sredu dostigla novi rekord od 90,75 evra.

Sistem trgovine emisijama (ETS), koji zahteva od proizvođača, energetskih firmi i avio-kompanija da plaćaju za svaku tonu ugljen-dioksida koju emituju, predstavlja ključni element u naporima Evropske unije da smanji neto emisiju gasova staklene bašte za 55% do 2030. godine u odnosu na nivo iz 1990. godine.

Ekonomisti sa kojima je razgovarao Rojters rekli su da su za šemu potrebne cene od oko 90 evra ili 100 dolara po toni kako bi se kompanije ohrabrile da pređu na čistija goriva i tehnologiju, kako bi smanjile emisije u skladu sa ciljevima Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

Trgovci i analitičari kažu da bi cena mogla da se popne na 100 evra zahvaljujući isteku opcija i višim cenama gasa, što podstiče veći stepen korišćenja elektrana na ugalj, koje zatim treba da kupe više dozvola za C02 da bi uračunale svoje veće emisije.

„Eskalirajuća situacija na evropskom tržištu gasa sada dodatno podiže cene (C02),“ rekla je analitičarka Commerzbank-e Barbara Lambreh u dnevnom izveštaju.

Referentni holandski gasni ugovor za mesec unapred porastao je u sredu za čak 10 odsto zbog prognoziranog hladnijeg vremena, održavanja glavne gasne infrastrukture i tenzija između Rusije, koja proizvodi gas, i Zapada.

Istek opcija u sredu takođe je podržao cene C02. „Moguće je da bi cene mogle da se kreću i do 100 evra po toni“, rekao je analitičar Energy Aspects-a Trevor Sikorski.

Analitičar Berenberga Loson Stil rekao je da očekuje da će ugovor o C02 dostići 110 evra do kraja 2021. godine, dok je analitičar SEB banke Bjarne Šildrop rekao da bi nivo cena od 100 evra mogao biti dostignut pre 25. decembra.

Britanija je pokrenula domaći ETS 2021. godine nakon što je napustila šemu Evropske unije sledeći Bregzit. Referentnim britanskim ugovorom se trgovalo po ceni od 73 funte (96 dolara) po toni, što je manje u poređenju sa EU nakon skoka cena.

Britanski ETS ima mehanizam za ograničavanje troškova, ili CCM, koji se pokreće ako prosečne cene ostanu iznad određenog nivoa tokom tri uzastopna meseca.

Ovaj nivo cena je pokrenut za decembar i trgovci smatraju da su očekivanja da bi Britanija sada mogla intervenisati na tržištu ograničavajući rast cena na britanskom tržištu.

Britanska uprava za trgovinu emisijama trebalo bi da odluči do 14. decembra da li će primeniti bilo kakve mere za smanjenje cena, što bi moglo da uključi izdavanje većeg broja dozvola za prodaju.

Bilo koja akcija bi mogla da podstakne evropske države da pozovu na sličnu akciju u EU, kažu trgovci.

Izvor: reuters.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...

Evropa: Povećanje proizvodnje energije vetra

U prvoj nedelji decembra, cene gasa su pale, približavajući se nivoima zabeleženim početkom oktobra. Cena emisije CO2 je takođe pala, pa je 8. decembra registrovala najniži nivo od oktobra 2022.  Istovremeno, povećana je proizvodnja energije vetra na većini vodećih evropskih tržišta električne energije....

EU: Reforma tržište struje

Evropska unija zaključila je sporazum o reformi tržišta električne energije, posebno u cilju promovisanja ulaganja u energiju bez ugljenika. Taj sporazum, između država članica i poslanika Evropskog parlamenta, postignut je nakon noćašnjih završnih pregovora. Dogovor će "dugoročno stabilizovati tržišta, ponuditi...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!