Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeEtinger pozvao Rusiju...

Etinger pozvao Rusiju da ne blokira “Nabuko”

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Komesar Evropske unije za energetiku Ginter Etinger pozvao je danas Rusiju da otkloni pritisak na centralnoazijske zemlje koji bi mogao da blokira projekat izgradnje gasovoda “Nabuko”.

“‘Nabuko’ nije direktna konkurencija ‘Južnom toku'”, rekao je Etinger na konferenciji u Briselu.

“Cenim Rusiju kao partnera, ali za gas iz trećih zemalja prednost dajem najkraćoj ruti, a ne putu koji skreće preko Rusije, kao što je slučaj s “Južnim tokom”, rekao je Etinger.

Projekat izgradnje gasovoda “Nabuko” odobrili su zvaničnici EU, ali još nisu potpisani sporazumi sa zemljama proizvođačima prirodnog gasa koji treba da osiguraju da taj gasovod bude ekonomski održiv, podsetila je agencija AFP.

Trasa “Nabuka” treba da zaobiđe Rusiju i Ukrajinu i da dovede gas iz područja Kaspijskog mora, preko Turske, do zapadnoevropskih tržišta.

U turskom gradu Mersin otvorena je fabrika za proizvodnju cevi, namenjenih gasovodu “Nabuko”, u čiju je izgradnju uloženo 20 miliona dolara, objavljeno je danas na sajtu 1news.az.

Prema rečima predsednika kompanije “Čelik Boru” Ozbala Čelika, fabrika neće proizvoditi cevi samo za “Nabuko”, već će se njena produkcija izvoziti i u zemlje Afrike, srednje Azije i druge regione sveta.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!