Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeEPS potpisao ugovor...

EPS potpisao ugovor sa Simensom o nabavci za TENT B

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Elektroprivreda Srbije (EPS) i kompanija “Simens” potpisali su danas ugovor za modernizaciju nadzornog i kontrolnog sistema u Termoelektrani “Nikola Tesla” B u Obrenovcu u vrednosti 9,3 miliona švajcarskih franaka.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković je kazao da je to prvi deo ugovora ukupne vrednosti 28,6 miliona švajcarskih franaka, od kojih će 10,5 miliona donirti švajcarska vlada.

“Projektom je predviđeno povećanje efikasnosti u radu TENT-a B i zaštita životne sredine”, istakao je Marković i dodao da će taj projekat biti realizovan do 2013. godine.

Potpredsednik sektora za energiju “Simensa” u Švajcarskoj Reto Nauli kazao je da postoje ekonomski i ekološki razlozi za modernizaciju sistema TENTA B, čija je oprema zasterela.

On je objasnio da će biti smanjena emisija štetnih gasova i omogućena ugradnja najmodernijeg sistema, kako bi TENT B bio najefiksanija elektrana u sistemu EPS-a.

Nauli istakao da je TENT B “srce srpske proizvodnje struje”, jer sa dva bloka po 620 megavata obezbeđuje proizvodnju jedne četvrtine struje u Srbiji.

Predstavnih švajcarske kancelarije za saradnu u Srbiji Arminio Rosić kazao je da će Švajcarska nastaviti da finansira projekte u Srbiji koji doprinose zaštiti životne sredine i poboljšanju energetske efikasnosti.

Švajcarska je, kako je dodao, u poslednjih 20 godina donirala više od 200 milona švajcarskih franaka za projekte u Srbij i najavio da će Srbija biti jedna od dve prioritne zemlje u regionu u koje će švajcarska vlada investirati.

EPS je danas potpisao ugovor sa konzorcijumom kompanija “Simens” u Švajcarskoj i Srbiji.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!