Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaEPS: Nijedan evro...

EPS: Nijedan evro iz budžeta države za uvoz struje, utvrđuju se uzroci havarije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsednik Nadzornog odbora Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije Jovan Despotović izjavio je da je EPS platio uvoz struje, nakon problema nastalih u elektroenergetskom sistemu, odnosno da nijedan evro nije uzet iz budžeta države, navodeći da se još utvrđuju uzroci havarija u sistemu.

„Mnogi već licitiraju sa sumama potrošenim za uvoz struje, ali javnost treba da zna da EPS nijedan evro nije uzeo iz budžeta države, već je sve platio sam. Neuobičajeno je bilo što su u toj situaciji deo javnosti i pojedini zvaničnici iskoristili priliku da se obračunaju sa EPS-om, iako EPS ne beži od odgovornosti“, naveo je Despotović, objavio je EPS.

Prema njegovim rečima, ovog puta su „za napade na EPS korišćeni netačni podaci, uz preuveličavanje i izvrtanje nekih činjenica“.

“EPS je veoma složen sistem, a u svim takvim sistemima ponekad se dešavaju kvarovi koji se rešavaju stručno i savesno, kao što je uostalom rekao i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije”, naveo je Despotović.

Podsetio je da je EPS sistem snage 7.855 megavata u šest termoelektrana, 16 hidroelektrana, tri termoelektrane-toplane, sa rudarskom proizvodnjom od oko 40 miliona tona uglja i investicijama većim od 300 miliona evra godišnje. Dodao je da je EPS “najveći pokretač privrede i ekonomije u Srbiji”, te da Srbija ima dovoljno električne energije po najnižim cenama u regionu i Evropi.

“Šta se tačno desilo poslednjih nedelja 2021. godine i dalje se ispituje: da li se radilo o propustu, nemaru, nestručnosti ili nečem četvrtom. Ne bih u ovom trenutku iznosio svoje vidjenje, ali mogu da kažem na osnovu preliminarnih informacija da javnost nema dovoljno relevantnih informacija”, naveo je Despotović i istakao da će EPS obavestiti javnost o rezultatima analize nedavnih događaja.

Naveo je da je EPS imao uspešne projekte, te da je uspeo da revitalizuje postojeće kapacitete i istovremeno ulaže u unapredjenje zaštite životne sredine.

“Posle 30 godina gradi novi blok u Kostolcu, počinje izgradnja hidroelektrane ‘Buk Bijela’ u Republici Srpskoj, počinje projektovanje sistema reverzibilne ‘Bistrice’, jednog od najvažnijih hidrosistema u Srbiji, a ulaže se i u projekte korišćenja obnovljivih izvora. EPS je najveći investitor u ekološke projekte, uloženo je 500 miliona evra, a planira se ulaganje još 700 miliona evra”, kazao je on.

Dodao je da će se ove godine završiti postrojenje za odsumporavanje u termo elektrani “Nikola Tesla” (TENT) A, te da se radi sličan projekat za TENT B i da EPS nastavlja ispunjavanje svih evropskih ekoloških standarda.

Izvor: rs.n1info.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Remont Rafinerije Pančevo u završnoj fazi

Remont u Rafineriji nafte Pančevo je u završnoj fazi, a proizvodnja dizela je već uspostavljena čime su izbegnuti poremećaji na domaćem tržištu, rekla je ministarka energetike i rudarstva Srbije Dubravka Đedović Handanović, tokom razgovora sa ambasadorom Rudije u Srbiji, Aleksandrom Boca-Harčenkom,...

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!