Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

EBRD, EU i Austrija finansiraće energetsku efikasnost u Severnoj Makedoniji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje zajam od 2 miliona evra ProCredit banci za pozajmljivanje vlasnicima kuća u Severnoj Makedoniji za investicije u energetsku efikasnost. Kreditna linija je deo programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF).

Sredstva će biti na raspolaganju privatnim zajmoprimcima za ulaganje u mere uštede energije, poput izolacije, prozora, toplotnih pumpi i solarnih panela. Ove investicije će promovisati poboljšanja energetske efikasnosti u stambenim zgradama, pomažući u smanjenju emisije gasova staklene bašte i poboljšavajući kvalitet života vlasnika kuća. Nakon sprovođenja mera, zajmoprimci će imati pravo na grant u iznosu do 20 odsto iznosa kredita, koji finansira Evropska unija (EU).

Finansiranje je osigurano programom GEFF od 135 miliona evra za Zapadni Balkan, koji sufinansiraju EU, Investicioni okvir za Zapadni Balkan (VBIF) i Savezno ministarstvo finansija Austrije i deo je Regionalnog programa energetske efikasnosti ( REEP) za Zapadni Balkan. Cilj programa je pomoći regionu – poznatom po visokom energetskom intenzitetu – da poboljša energetsku efikasnost u svom stambenom sektoru, jednom od svojih najvećih potrošača energije.

„Srećni smo što produbljujemo saradnju sa našim partnerima iz ProCredit Bank Makedonije potpisivanjem još jednog sporazuma GEFF -a. Prisustvo ovog proizvoda na tržištu povećalo je svest domaćih domaćinstava o značaju ulaganja u energetsku efikasnost u njihove domove. Sredstva iz ove nove kreditne linije stići će do još većeg broja domaćinstava, smanjujući njihovu potrošnju energije i doprinoseći boljem kvalitetu vazduha u njihovim zajednicama “, rekao je Jurgen Rigterink, prvi potpredsednik EBRD -a.

„Ušteda energije danas, naša budućnost štedi budućnost. Zbog toga koristimo praktične načine, bliske građanima, za implementaciju Zelene agende i finansijsku podršku stambenom sektoru. Ovo će rešiti neke od finansijskih prepreka za poboljšanje energetske efikasnosti “, dodao je Steffen Hudolin, šef saradnje Delegacije Evropske unije u Republici Severna Makedonija.

„Uticaj koji mi kao kompanija – ili naši kupci – možemo imati na životnu sredinu je od velike važnosti. ProCredit Bank je već isplatila 2 miliona evra kroz 172 kredita iz programa GEFF -a za ulaganja domaćinstava. Više od 65 odsto tih ulaganja bila su ulaganja u energetski efikasne sisteme grejanja i hlađenja, dok su ostali korišćeni za poboljšanje toplotne izolacije domova. Uvereni smo da će sa dodatnih 2 miliona evra kreditne linije EBRD -a za ulaganja u energetsku efikasnost, koja takođe nudi grant do 20 odsto, još više domaćinstava moći da doprinese poboljšanju energetske efikasnosti i čistijem okruženju”, Pomenula je Emilija Spirovska, članica Upravnog odbora ProCredit Bank.

Da bi diverzifikovala energetsku mešavinu zemlje sa ugljem, povećala udeo obnovljivih izvora energije i borila se sa zagađenjem vazduha, Severna Makedonija je pokrenula planove za razvoj solarnog parka na mestu napuštenog rudnika uglja u zapadnom delu zemlje. U februaru 2020. godine vlada je raspisala javni tender za investitore za izgradnju dva fotonaponska bloka ukupne snage do 100 MV. U istom mesecu, zemlja je takođe usvojila sveobuhvatni Zakon o energetskoj efikasnosti, transponujući relevantne direktive EU.

Do danas je oko 9.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu poboljšalo svoju energetsku efikasnost kroz program GEFF -a, ulaganjem u projekte koji su doprineli smanjenju više od 10.000 tona emisije CO2 godišnje, što je ekvivalentno uklanjanju 6.000 automobila sa puta.

EBRD je veliki institucionalni investitor u Severnoj Makedoniji. Do sada je uložila više od 2,1 milijarde evra u 148 projekata u zemlji. Podrška zelenoj energiji prioritet je Banke, jer se bavi jednim od najhitnijih izazova u zemlji.

Izvor: energyindustryreview.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Rumunija: EBRD će podržati proširenje solarnog portfelja kompanije Photon Energy sa 15 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozajmiče 15 miliona evra kompaniji Photon Energy, regionalnom proizvođaču obnovljive energije, kako bi podržala njegove aktivnosti u Rumuniji i Poljskoj. Investicija EBRD-a omogućiće Photon-u da završi izgradnju portfelja od šest solarnih parkova u Rumuniji sa ukupnim...

Albanija: EBRD, WBIF finansiraju plutajuću fotonaponsku elektranu od 13 MW

Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) saopštio je da daje Albaniji grant od 2,6 miliona evra za razvoj plutajućeg solarnog fotonaponskog parka snage 12,9 MW na akumulaciji hidroelektrane Vau i Dejes. Investicija u projekat u severozapadnoj Albaniji procenjena je na...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!