Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaDolazi nam Miler...

Dolazi nam Miler i donosi cenu gasa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler 28. februara treba da dođe u radnu posetu Srbiji, tokom koje će biti razgovarano o ceni ruskog gasa za Srbiju.

Takođe, razgovaraće se i o početku izgradnje Južnog toka koja treba da počne u prvoj polovini godine, rečeno je u Srbijagasu.

“Prema onome što je dogovoreno sa najvišim predstavnicima kompanije Gasprom, izvesno je da će Miler 28. februara doći u radnu posetu Srbiji, tokom koje će biti reči o početku izgradnje Južnog toka kroz Srbiju, izgradnji gasnih centrala, novim skladištima gasa koji će se graditi u našoj zemlji, kao i o ceni ruskog gasa za srpsko tržište i o Naftnoj industriji Srbije “, naveli su u Srbijagasu.

Predstojeća poseta Milera Srbiji je, kako je istaknuto, “na neki način kruna svega što je do sada urađeno” u saradnji dve zemlje u energetskom sektoru.

Iz Srbijagasa najavljuju da je dugoročni ugovor za isporuke ruskog gasa Srbiji usaglašen i da će njegovo potpisivanje uslediti čim to Srbijagasu odobri Vlada Srbije.

Prvi tenderi za nabavku cevi i kompresora za Južni tok treba da budu raspisani polovinom godine, a sam početak gradnje gasovoda u Srbiji, na simboličan način, može se očekivati i ranije.

Na projektu gasovoda Južni tok, koji će, kao i svaki drugi projekat, imati više faza izgradnje, takođe se uveliko radi, ističu u Srbijagasu i podsećaju da je Skupština Srbije danas usvojila poseban zakon o Južnom toku.

Pripremne radnje za Južni tok su počele, a s obzirom da je Skupština usvojila Zakon o Južnom toku, stvorena je i zakonska osnova za početak velikog posla, eksproprijacija zemljišta na trasi tog magistralnog gasovoda.

Ranije je urađena studija izvodljivosti, generalni projekat i prostorni plan područja posebne namene za taj gasovod, podsećaju iz tog javnog preduzeća i dodaju da se završava i idejni projekat i prelazi se na tehničko projektovanje i pripremu tendera za nabavku cevi i kompresora.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!