Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaDodatna modernizacija Rafinerije...

Dodatna modernizacija Rafinerije u Pančevu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

NIS je tokom ovog leta priveo kraju investicione poslove u Rafineriji nafte Pančevo. Vrednost ovih investicija iznosi gotovo šest milijardi dinara.
Na ovaj način, nastavljen je proces stalnog unapređivanja prerađivačkih kapaciteta koji je usledio nakon prošlogodišnjeg završetka MHC&DHT kompleksa na kojem se uspešno proizvode derivati Evro 5 standarda.

U ovom periodu, kompanija je završila modernizaciju pristaništa na Dunavu i nastavila modernizaciju auto-punilišta. Uz to, rekonstruisano je najveće rafinerijsko postrojenje za proizvodnju benzina i benzinskih komponenti (FKK kompleks). Okončane su i brojne investicije kako bi se smanjili troškovi proizvodnje i podigao stepen energetske efikasnosti, među kojima je i termozaštita 24 rezervoara na koje se nanosi specijalni tečni keramički izolacioni materijal.

U naredna dva meseca, stvoriće se svi uslovi za proizvodnju biodizela sa odgovarajućim sadržajem biokomponenti. Ovom investicijom vrednom više od 100 miliona dinara, NIS otvora vrata za izvoz derivata u zemlje Evropske unije.

Osim ovih investicija, do kraja godine će se u Rafineriji realizovati još oko 40 manjih tehničko-tehnoloških projekata i poboljšanja.

Pristanište na Dunavu ̶ Svakako najveća investicija tokom letnjeg perioda, ukupne vrednosti od gotovo četiri milijarde dinara, jeste završetak modernog pristaništa na Dunavu. Ovom investicijom omogućiće se utovar i istovar derivata po najstrožim svetskim standardima. Reč je pre svega o ekološkoj investiciji, jer će se sa novim utovarnim rukama i uređajima za povraćaj gasova praktično u potpunosti eliminisati emisija štetnih materija u vazduh, zemljište i vodu. Omogućeno je centralizovano upravljanje i kontrola utovara i istovara na pristaništu, pouzdan i bezbedan rad za zaposlene, kao i zadovoljenje strogih normi sigurnosne i protivpožarne zaštite. U sklopu modernizacije, na pristaništu je izgrađeno pet najsavremenijih rezervoara sa duplim plaštom, fiksnim krovom, plivajućim membranama i sistemom blanketinga koji onemogućavaju isparenja u atmosferu. Izgrađeni su i potpuno novi cevovod i zatvoren drenažni sistem, a urađena je i rekonstrukcija uljne i atmosferske kanalizacije.

Rafinerijsko auto-punilište ̶ Sledeća u nizu je modernizacija rafinerijskog auto-punilišta koja se radi u četiri faze. Završena je druga etapa, vredna gotovo 700 miliona dinara, kojom je obezbeđeno punjenje cisterni sistemom nalivanja odozdo (bottom loading) u skladu sa najsavremenijim evropskim standardima, čime se ostvaruje nulta emisija zagađujućih materija u atmosferu. Izgradnjom zatvorenih drenažnih, kanalizacionih i istovarnih sistema, ostvarena je zaštita vazduha, zemljišta i podzemnih voda od mogućeg izlivanja štetnih materija. Dodatno je unapređen i modernizovan proces rada ugradnjom novog upravljačkog sistema i instrumentalne opreme, podignuta je industrijska bezbednost i sigurnost rada instalacija primenom automatskih blokadnih sistema, sistema detekcije požara i gasa, kao i novog savremenog automatskog sistema za gašenje požara.
Instaliran je novi MES softver, koji omogućava efikasniju otpremu derivata, a zaposlenima znatno komforniji i bezbedniji rad.

Odmah nakon ove investicije, u prvim danima avgusta je počela i treća faza modernizacije auto-punilišta koja podrazumeva zatvoren i ekološki savremen utovar mazuta, kao i obezbeđenje utovara cisterni sistemom „nalivanja odozdo“ na još nekoliko utakačkih ostrva. Na osnovu preliminarnih procena, vrednost ovih radova biće oko 230 miliona dinara.

FKK kompleks ̶ Završen je i proces dodatne modernizacije postrojenja za proizvodnju benzina i benzinskih komponenti na postrojenju fluidnog kataličkog krekinga (FKK kompleks) u vrednosti od oko 290 miliona dinara. Ugrađeni su savremeni separatori i cikloni u reaktoru, čime se ostvaruje primarni cilj: povećanje sigurnosti u radu, kao i povećanje proizvodnje derivata za kojima na tržištu postoji veća potražnja. Reč je o tečnom naftnom gasu i propilenu čija će proizvodnja nakon rekonstrukcije biti povećana za 29 odsto, dok će produkcija dizel goriva porasti na 9,7 odsto.

Termoizolacija rezervoara ̶ U cilju postizanja veće energetske efikasnosti i manje potrošnje vodene pare za zagrevanje rezervoara, u RNP je u toku realizacija investicije termoizolacije 24 rezervoara na koje se nanosi specijalni tečni keramički izolacioni materijal –„Izolat“, proizveden u Rusiji. Ukupna vrednost ove investicije je oko 250 miliona dinara, a sadašnje procene govore da će se uštedom u potrošnji vodene pare za zagrevanje rezervoara, ova investicija isplatiti u periodu od tri godine.

Izvor NIS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!