Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaNIS dodatno modernizovao...

NIS dodatno modernizovao rafineriju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Naftna industrija Srbije (NIS) je tokom ovog leta privela kraju investicione poslove u Rafineriji nafte Pančevo, vredne gotovo šest milijardi dinara.

Na taj način, nastavljen je proces stalnog unapređivanja prerađivačkih kapaciteta koji je usledio nakon prošlogodišnjeg završetka kompleksa na kojem se uspešno proizvode derivati Evro 5 standarda.

U ovom periodu, kompanija je završila modernizaciju pristaništa na Dunavu i nastavila modernizaciju auto-punilišta. Uz to, rekonstruisano je najveće rafinerijsko postrojenje za proizvodnju benzina i benzinskih komponenti.

Okončane su i brojne investicije kako bi se smanjili troškovi proizvodnje i podigao stepen energetske efikasnosti, među kojima je i termozaštita 24 rezervoara na koje se nanosi specijalni tečni keramički izolacioni materijal.

U naredna dva meseca stvoriće se svi uslovi za proizvodnju biodizela sa odgovarajućim sadržajem biokomponenti, navodi se u saopštenju. Tom investicijom, vrednom više od 100 miliona dinara, NIS otvara vrata za izvoz derivata u zemlje Evropske unije.

Pored ovih investicija, do kraja godine će se u Rafineriji realizovati još oko 40 manjih tehničko-tehnoloških projekata i poboljšanja.

Kako je saopšteno, svakako najveća investicija tokom letnjeg perioda, ukupne vrednosti od gotovo četiri milijarde dinara, jeste završetak modernog pristaništa na Dunavu.

Tom investicijom omogućiće se utovar i istovar derivata po najstrožim svetskim standardima. Reč je, pre svega, o ekološkoj investiciji, jer će se sa novim utovarnim rukama i uređajima za povraćaj gasova praktično u potpunosti eliminisati emisija štetnih materija u vazduh, zemljište i vodu.

Sledeća u nizu je modernizacija rafinerijskog auto-punilišta koja se radi u četiri faze. Završena je druga etapa, vredna gotovo 700 miliona dinara, kojom je obezbeđeno punjenje cisterni sistemom nalivanja odozdo, u skladu sa najsavremenijim evropskim standardima, čime se ostvaruje nulta emisija zagađujućih materija u atmosferu.

Izgradnjom zatvorenih drenažnih, kanalizacionih i istovarnih sistema, ostvarena je zaštita vazduha, zemljišta i podzemnih voda od mogućeg izlivanja štetnih materija.

Završen je i proces dodatne modernizacije postrojenja za proizvodnju benzina i benzinskih komponenti na postrojenju fluidnog kataličkog krekinga (FKK kompleks) u vrednosti od oko 290 miliona dinara.

U cilju postizanja veće energetske efikasnosti i manje potrošnje vodene pare za zagrevanje rezervoara, u Rafineriji je u toku realizacija investicije termoizolacije 24 rezervoara na koje se nanosi specijalni tečni keramički izolacioni materijal -Izolat, proizveden u Rusiji.

Ukupna vrednost te investicije je oko 250 miliona dinara, a sadašnje procene govore da će se uštedom u potrošnji vodene pare za zagrevanje rezervoara, ta investicija isplatiti u periodu od tri godine, navedeno je u saopštenju NIS-a.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!