Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaDirektor "Kolubare": Krali...

Direktor “Kolubare”: Krali su nam pet tona nafte dnevno

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U periodu pre nego što je postavljeno novo rukovodstvo “Rudarskog basena Kolubara” (RBK), kralo se između tri i po i pet tona nafte dnevno, saopšteno je danas u direkciji RBK.

Rukovodstvo je, prema rečima generalnog direktora “Kolubare” Milorada Grčića, preduzelo sve mere da se potpuno onemogući krađa nafte.

On, međutim, nije isključio mogućnost da se to i dalje čini, ali u minimalnom obimu.

Novo rukovodstvo ostvarilo je u prvih sto dana rada, samo u oblasti investicija, uštedu od pola miliona evra, rekao je Grčić na konferenciji za novinare u Lazarevcu.

“U tom periodu troškovi za održavanje putničkih vozila su takođe znatno smanjeni, sa 4,1 miliona dinara u septembru prošle godine na 1,2 miliona dinara u decembru 2012”, naveo je on.

Grčić je istakao da je u januaru ove godine ostvarena rekordna proizvodnja od 3,05 miliona tona uglja na površinskim kopovima “Kolubare”.

Ističući da se zahvaljajući uglju iz RBK proizvodi 54 odsto električne energije u Srbiji, Grčić je naveo da je godišnje u taj rudarski basen potrebno ulagati oko 150 miliona evra da bi se tokom 12 meseci proizvodilo oko 30 miliona tona uglja.

On je naglasio da su takva ulaganja potrebna za održavanje energetske stabilnosti u zemlji, ali i za pravovremeno otvaranje novih kopova i pristup zalihama uglja.

Novi čelnik “Kolubare” je rekao da će se eksproprijacija zemljišta za širenje kopova isključivo sprovoditi u skladu sa važećim zakonom, i da će procene vršiti zvanične državne institucije, a to su Republička uprava javnih prihoda i Gradski zavod za veštačenje.

Na pitanje novinara ko je ranije vršio procenu, Grčić je kazao da su to bile institucije koje je angažovala “Kolubara”.

Prema njegovim rečima, Elektroprivreda Srbije je sredstva za investicije, koja je trebalo ravnomerno rasporediti, od 2006. godine usmeravala neopravdano samo u Termoelektranu “Nikola Tesla” u Obrenovcu.

Grčić je istakao da će svi vlasnici zemljišta predviđenog za eksproprijaciju biti zadovoljni, ne pricizirajući o kojim lokacijama je reč, kao ni visinu naknade.

Prioriteti u ovoj godini biće nastavak eksproprijacije zemljišta i kapitalni projekti na površinskim kopovima – proširenje polja D sa poljem E, i otvaranje sasvim novih kao što je polje Radljevo.

Predviđeno je, takođe, izmeštanje dela reke Kolubare, Ibarske magistrale i dela pruge u dužini oko dva kilometra, kako bi se otvorio nov prostor za eksploataciju uglja tokom narednih godina.

Novo rukovodstvo “Kolubare” istakalo je da će ove i iduće godine biti realizovan najveći investicioni ciklus u novijoj istoriji tog rudarskog basena.

Stanje zatečeno prilikom preuzimanja dužnosti, novo rukovodstvo RBK-a je ocenilo kao izuzetno teško, dodajući da je u “pojedinim sektorima bilo velikih zloupotreba na čijem se otkrivanju još uvek radi”.

Grčić je kazao da je zatekao nedomaćinsko i aljkavo poslovanje. Najavio je i poboljšanje uslova za rad zaposlenih na kopovima.

Prema njegovim rečima, u “Kolubari” postoji višak zaposlenih, ali samo zato što su radnici neravnomerno raspoređeni, s obzirom da postoji manjak radnika u neposrednom procesu proizvodnje, što će biti rešeno do polovine ove godine.
Planirano je da u ovoj godini 780 radnika ode u penziji.

Od 15. aprila u “Kolubari” će početi prvi remonti proizvodnih, ugljenih sistema i trajaće neprekidno tri meseca, nakon čega će biti realizovani remonti proizvodnih sistema za otkopavanje jalovine.

Novo rukovodstvo “Kolubare” ističe da su trenutno aktuelna dva kredita za to preduzeće. Prvi od 80 miliona evra iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj, a drugi u vrednosti 74 miliona evra od Nemačke razvojne banke.Oba zajma će se koristiti za nabavku bagera, transportera, odlagača i sistema za homogenizaciju uglja.

Policija za privredni kriminal ispituje slučaj Kene

Policija za privredni kriminal je u rudarskom basenu “Kolubara” u Lazarevcu i ispituje slučaj isplate naknade za eksproprijaciju kuće Radosava Savatijevića Keneta, izjavio je Milorad Grčić.

“Mi smo im na raspolaganju za sve što im je potrebno. Ta istraga se
uozbiljila, postoji mogućnost da će tu isplivati stvari koje nismo ni očekivali”, rekao je Grčić.

Grčić nije želeo da iznosi detalje o istrazi, ali je naglasio da su rukovodstvo i kompanija na raspolaganju policiji. Krajem januara ove godine potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je objavio da je Radosavu Savatijeviću, zvanom Kene, na ime eksproprijacije kuće u Vreocima u vreme prethodnog menadžmenta
“Kolubare” isplaćeno 1,2 miliona evra, iako objekat nije bio predviđen za iseljenje.

Izvor Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!