Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora:Ako KAP...

Crna Gora:Ako KAP prestane sa radom, struja poskupljuje 11-14%

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ukoliko bi Kombinat aluminijuma prestao da radi cijena struje za sve potrošače u Crnoj Gori povećala bi se od 11 do 14 odsto, stoji u izvještaju o javnoj raspravi o nacrtu zmjena metodologije za utvrđivanje cijene struje.

Regulatorna agencija za energetiku navodi da bi trenutna situacija, kad KAP radi sa 30 odsto kapaciteta, uz mogućnost da potpuno obustavi rad i prestane da koristi prenosni sistem, dovela do naglog i znatnog povećanja tarifa za sve potrošače, prenose štampani mediji.

„RAE je procijenila da će se steći uslovi da u prvom kvartalu 2014. struja poskupi pet odsto, a u avgustu još šest do devet procenata”, navodi RAE u izvještaju o javnoj raspravi, koji je objavljen na sajtu agencije.

Primjedbe EPCG i Crnogorskog elektroprenosnog sistema na nacrt izmjena su odbijene.

„Ukoliko bi bila prihvaćena primjedba EPCG da se uz uvođenje naknade za proizvođače istovremeno umanji naknada za potrošače, nastali problem ne bi bio riješen, odnosno, došlo bi samo do preraspodjele prihoda koji se transponuje u tarife, a ne i do njegovog ostvarivanja u punom iznosu”, navodi se u izvještaju.

EPCG je navela da će biti prinuđena da prilikom zaključivanja ugovora o isporuci električne energije svim kupcima, osim tarifnim, uveća cijenu.

Sa primjenom nove odluke, navodi RAE, moglo bi da se počne odmah nakon donošenja, ne čekajući početak regulatorne godine, pri čemu bi odluka o cijenama i naknadama koju plaćaju kupci ostala na snazi.

EPCG je navela da će biti prinuđena da prilikom zaključivanja ugovora o isporuci električne energije svim kupcima, osim tarifnim, uveća cijenu.

„Osim nemogućnosti da kupci nadoknade dodatni trošak, EPCG će izgubiti konkurentnost na međunarodnim tržištima i mogućnost ulaganja u nove projekte”, navodi se u primjedbama EPCG.

Izmjena regulatornog okvira u toku regulatorne godine, navodi EPCG, uzrokuje ozbiljnu nestabilnost u upravljanju, sa posledičnim teškoćama u planiranju, finansijskom i operativnom pogledu, usled nedostatka planiranih resursa.

Cijene struje u Crnoj Gori posljednji put su korigovane u avgustu ove godine i to 6,17 odsto. Cijena kilovatsata struje od avgusta tako košta 9,9 centi sa obračunatom stopom PDV-a od 19 odsto.

Izvor SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!