Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora treba...

Crna Gora treba da uskladi investicije u hidroenergiju sa pravilima EU

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Komesar EU za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičijus rekao je da se od Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje da će se postepeno uskladiti sa pravom EU u oblasti životne sredine, uključujući zakonodavstvo EU o zaštiti prirode, kao što su Direktive o pticama i staništima.

Komesar je to rekao u odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta Basa Ejkhuta iz Evropskih Zelenih o uticaju izgradnje hidreolektrana na biodiverzitet i prihvatanju relevatnih EU direktiva u Crnoj Gori. 

Sinkevičijus je rekao da je Evropska komisija dobila informaciju o potencijalnom uticaju predviđene brane u dolini Komarnice putem studije koju je uradilo Evropsko istraživanje o biodiverzitetu.

– Trenutno se razmatra žalba po Bernskoj konvenciji o uticaju hidroelektrane na kandidaturu Komarnice za Emerald lokaciju. Komisija je više puta naglašavala da ulaganja u hidroenergiju u Crnoj Gori treba da budu u skladu sa pravnim tekovinama EU u oblasti životne sredine, nacionalnim i međunarodnim obavezama zaštite prirode i upravljanja vodama, da obezbijede učešće javnosti i konsultacije i da garantuju visokokvalitetne izvještaje o procjeni uticaja na životnu sredinu koji uključuju kumulativne uticaje na prirodu i biodiverzitet – izjavio je komesar EU.

Sinkevičijus je rekao da Komisija pridaje veliki značaj pitanjima životne sredine u kontekstu pristupnih pregovora i nastaviće da razgovara sa crnogorskim vlastima o odgovarajućem usklađivanju sa pravom EU o zaštiti prirode.

– Uključujući na Pododboru za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promjene i regionalnu politiku, u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Crne Gore – izjavio je evropski komesar. 

Podsjetimo, vezano za projekat izgradnje hidroelektrane Komarnica ekološke organizacije iz Crne Gore podnijele su žalbu Sekretarijatu Bernske konvencije radi zaštite biodiverziteta. 

Ekolozi su podnijeli žalbu zbog lošeg tretmana životne sredine i rizičnog određivanja prioriteta u razvoju društva i brige o budućim generacijama. 

Komarnica je kategorisana kao spomenik prirode i park prirode. Rijeka Komarnica je pritoka rijeke Pive i pripada crnomorskom slivu. Teče između planina Durmitora i Vojnika, prenosi Ekapija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: EBRD pozajmljuje CGES-u 28 miliona evra za nadogradnju trafostanice

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbeđuje kredit sa državnim garancijama crnogorskom operatoru prenosnog sistema CGES-u, vredan do 28 miliona evra. Sredstva će se koristiti za nadogradnju trafostanice Brežna.-Projekat je veoma značajan jer će omogućiti integraciju 400 MW obnovljive...

Rumunija: PPC pozajmljuje 200 miliona evra od EBRD-a za nadogradnju distributivne mreže

Kompanije Retele Electrice, deo grčke PPC grupe, potpisale su kreditne ugovore u vrednosti od milijardu leva (oko 200 miliona evra) sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Bankom Transilvania, BCR i ING Bankom Rumunija.Sredstva će se koristiti za...

Crna Gora: Zbog zastoja TE Pljevlja EPCG gubi 70 miliona evra

Procenjuje se da će zbog višemesečnog prekida rada Termoelektrane Pljevlja naredne godine Elektroprivreda Crne Gore za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona evra, rekao je za Pobjedu ministar energetike i rudarstva Saša Mujović. EPCG intenzivno radi na tome da nabavi nedostajuću količinu električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!