Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora treba...

Crna Gora treba da uskladi investicije u hidroenergiju sa pravilima EU

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Komesar EU za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičijus rekao je da se od Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje da će se postepeno uskladiti sa pravom EU u oblasti životne sredine, uključujući zakonodavstvo EU o zaštiti prirode, kao što su Direktive o pticama i staništima.

Komesar je to rekao u odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta Basa Ejkhuta iz Evropskih Zelenih o uticaju izgradnje hidreolektrana na biodiverzitet i prihvatanju relevatnih EU direktiva u Crnoj Gori. 

Sinkevičijus je rekao da je Evropska komisija dobila informaciju o potencijalnom uticaju predviđene brane u dolini Komarnice putem studije koju je uradilo Evropsko istraživanje o biodiverzitetu.

– Trenutno se razmatra žalba po Bernskoj konvenciji o uticaju hidroelektrane na kandidaturu Komarnice za Emerald lokaciju. Komisija je više puta naglašavala da ulaganja u hidroenergiju u Crnoj Gori treba da budu u skladu sa pravnim tekovinama EU u oblasti životne sredine, nacionalnim i međunarodnim obavezama zaštite prirode i upravljanja vodama, da obezbijede učešće javnosti i konsultacije i da garantuju visokokvalitetne izvještaje o procjeni uticaja na životnu sredinu koji uključuju kumulativne uticaje na prirodu i biodiverzitet – izjavio je komesar EU.

Sinkevičijus je rekao da Komisija pridaje veliki značaj pitanjima životne sredine u kontekstu pristupnih pregovora i nastaviće da razgovara sa crnogorskim vlastima o odgovarajućem usklađivanju sa pravom EU o zaštiti prirode.

– Uključujući na Pododboru za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promjene i regionalnu politiku, u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Crne Gore – izjavio je evropski komesar. 

Podsjetimo, vezano za projekat izgradnje hidroelektrane Komarnica ekološke organizacije iz Crne Gore podnijele su žalbu Sekretarijatu Bernske konvencije radi zaštite biodiverziteta. 

Ekolozi su podnijeli žalbu zbog lošeg tretmana životne sredine i rizičnog određivanja prioriteta u razvoju društva i brige o budućim generacijama. 

Komarnica je kategorisana kao spomenik prirode i park prirode. Rijeka Komarnica je pritoka rijeke Pive i pripada crnomorskom slivu. Teče između planina Durmitora i Vojnika, prenosi Ekapija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!