Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Odluka...

Crna Gora: Odluka o gradnji LNG terminala u prvom kvartalu naredne godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img
Singapurska kompanija LNG Alliance donijeće u prvom kvartalu naredne godine konačnu odluku o izgradnji terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Luci Bar, saopšteno je iz te kompanije.
Singapurska firma je u maju završila primarnu fizibiliti studiju o izgradnji i opremanju LNG terminala u Baru i potpisala memorandum o razumevanju sa Lukom Bar o izradi daljih detaljnih studija za novi terminal preko kojeg bi se za potrebe Crne Gore, ali i više drugih država na Balkanu, obezbijedilo snabdevanje gasom kao novim energentom, pišu Vesti.
Tada se i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović u Podgorici sreo sa potpredsednikom kompanije LNG Alliancea, Dhananjoy Kumar Dasom.
Ta kompanija je u decembru prošle godine potpisala memorandum o razumevanju sa Elektroprivredom (EPCG), kojim se predviđa izrada fizibiliti studija za gradnju LNG terminala u Baru, ali i novih elektrana na gas u Baru i moguće u Podgorici.
Prema tom aranžmanu LNG Allienace bi gradila infrastrukturu potrebnu za uvoz gasa koji bi u Bar stizao brodovima – LNG tankerima, kao i infrastrukturu potrebnu za dovođenje gasa do novih elektrana kojima bi upravljala EPCG. To bi podrazumevalo i gradnju gasovoda od terminala do lokacije elektrane u Baru, odnosno u Podgorici.
Iz singapurske firme međutim, računaju da bi LNG terminal koji bi oni izgradili u Baru, mogao da snabdeva gasom ne samo Crnu Goru, već i okolne zemlje – Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Srbiju, jer trenutno na obali Jadrana i Jonskog mora u dužini od skoro hiljadu kilometara, od albansko-grčke granice na jugu do LNG terminala na ostvu Krk u Hrvatskoj na sjeveru, ne postoji nijedan drugu terminal za gas i uvoz tog energenta putem brodskog transporta.
Bez obzira na nepostojanje gasovoda od Bara prema zaleđu i potencijalnim tržištima u širem regionu, iz LNG Alliancea računaju da njihov novi terminal u Baru može opsluživati kupce u širem regionu prvenstveno preko takozvanih virtuelnih gasovoda korišćenjem posebnih ISO kontejnera u kojima se skladišti gas, a koji su po gabaritima identični običnim brodskim kontejnerima od 20 i 40 stopa, te ih je lako transportovati železnicom ili kamionima do krajnjih korisnika.
– Sa dubinom mora u lučkom akvatorijumu koja je dovoljna da ne iziskuje potrebu za dodatnim produbljivanjem, te izvanrednim ovdašnjim metoorološkim i okeanografskim karakteristikama, širok dijapazon LNG tankera moći će da u Bar dostavlja tečni gas po najpovoljnijim cenama, a što će rezultirati pouzdanim i povoljnim snabdijevanjem tečnim gasom za potrošače u većem delu Balkana – saopšteno je iz kompanije LNG Alliance.
Ta firma namerava da u Baru ne gradi velika skladišna postrojenja za tečni gas na kopnu, već da okosnicu novog terminala čini FSU (Floating storage unit), odnosno plutajuće skladište.
FSU je obično neki stariji LNG tanker koji je prilagođen novoj ulozi da služi kao stacionarna prekrcajna stanica i skladište za tečni gas koga u luku dovoze drugi brodovi.
Tečni gas se pre isporuke kupcima međutim, treba regasifikovati, odnosno iz tečnog stanja u koji je doveden hlađenjem na minus 162 stepena Celzijusa, postepenim zagrijevanjem ponovno prevesti u gasovito.
Iz LNG Alliancea nisu još naveli da li bi postrojenje za regasifikaciju terminalau Baru bilo ugrađeno na samom FSU ili eventualno na obali, ali bi ono najverovatnije, funkcionisalo na principu toplotnih razmenjivača koji bi za regasifikaciju LNG-a, koristile prirodnu temperaturu mora.
Singapurska firma računa da bi novi LNG terminal u Baru za početak trebalo da bude kapaciteta 400.000 tona godišnje, te bi se njegovi kapaciteti u skladu sa rastom tražnje i širenjem tržišta, mogli relativno lako i brzo uvećati tri puta do godišnjeg kapaciteta od 1,2 miliona tona, prenosi eKapija.
Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...

Crna Gora: Jugopetrol isplaćuje šest miliona evra dividendi

Akcionarima Jugopetrola biće isplaćena dividenda u bruto iznosu od šest miliona EUR, odlučeno je na Skupštini akcionara. Dividenda će se isplatiti iz neraspoređene dobiti u bruto iznosu 1,29 EUR po akciji. Akcionari su na redovnoj Skupštini 29. maja doneli odluku o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!