Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedCrna Gora i...

Crna Gora i francuski EDF postaju strateški partneri za izgradnju dve HE

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Država Crna Gora ulazi u strateško partnerstvo sa francuskom kompanijom EDF Energy, saopštio je predsjednik Vlade Milojko Spajić. Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da je cilj da se posle dužeg vremenskog perioda izgradi neki veći izvor električne energije, a Crna Gora je angažovala dva projekta – hidroelektrane Kruševo i na rijeci Ćehotini.

Kako je kazao Spajić na konferenciji za novinare koja koja je održana povodom ovog partnerstva, riječ je o jednoj od najpoznatijih elektro-energetskih kompaniji koja je lider u Evropi, a ova saradnja rezultat je razgovora sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Kompanija ima 170 mlrd EUR prihoda i zapošljava 200.000 ljudi. Istakao je i da Francuzi imaju veliko isksutvo kada je riječ o iskorišćavanju hidropotencijala.

– EDF Energyje gigant u svojoj oblasti i najpozvanija je da nam pomogne u projektima koji slijede. Pomoći će nam da izgradimo kapacitet koji je dovoljan, ne samo Crnoj Gori, već cijelom regionu.

Mujović je na konferenciji kazao da Vlada kreće u realizaciju konkretnih projekata kada je energetika u pitanju. Istakao je da Crna Gora ima izuzetan vjetro i solarni potencijal, ali da nam je ipak neophodna izgradnja većeg energetskog objekta.

– Poslije velike pauze, vrijeme je da izgradimo novi i ozbiljni izvor električne energije. Kandidovali smo dva projekta, hidroelektrane Kruševo i na rijeci Ćehotini – naveo je Vujović.

Kada je riječ o Komarnici, ministar Mujović je kazao da ova Vlada želi da bude odgovoranprema institucijama i značajnoj grupi ljudi koja je izrazila sumnje prema tom projektu.

– Svi mi trebamo da budemo proizvođači i potrošači električne energije i to će nam ovakav parner omogućiti – dodao je.

Spajić je kazao da, ukoliko se utvrdi da za Komarnicu nema ekološki održivog rješenja, neće se graditi. 

Mujović je ukazao i da je EDF Energy lider na polju nuklearne energije te da je sa francuskim partenrima bilo riječi o tome da li su takvi projekti izvodljivi u Crnoj Gori.

– Možda je rano, ali postoji ekspertiza i u toj oblast. Ovakve razvojne šanse ne smijemo propustiti, i moramo da pokažemo da je zaista opravdano i da je energetika naša razvojna šansa – zaključio je Mujović.

Kada je riječ o finansijama, predsjednik Vlade kazao je da će se ovi projekti finansirati sa tržišta, a ne iz budžeta.

– Mislim da ćemo jednostavno pronaći novac, veći je problem pronaći tehničko znanje. Upravo zato želimo partnerstvo sa kompanijom EDF – istakao je.

Kazao je i da se EDF izjasnio da žele da budu manjiski parneri, a ne neko ko će da izvlači profit.

– Kazali su da žele dugoročnu saradnju i mi odmah ulazimo u strateško parnerstvo sa njima. Što se tiče parnerstva u formalnom smislu, nadam se da će doći vrijeme i za to – zaključio je Spajić, prenosi Ekapija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: EBRD pozajmljuje CGES-u 28 miliona evra za nadogradnju trafostanice

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbeđuje kredit sa državnim garancijama crnogorskom operatoru prenosnog sistema CGES-u, vredan do 28 miliona evra. Sredstva će se koristiti za nadogradnju trafostanice Brežna.-Projekat je veoma značajan jer će omogućiti integraciju 400 MW obnovljive...

Srbija: 300 MW iz RHE Bajina Bašta ponovo na mreži

Elektroprivreda Srbije saopštila je da je ponovo u pogonu jedan agregat reverzibilne hidroelektrana „Bajina Bašta“, nakon što su završeni veliki remontni radovi što znači „još 300 megavata na mreži“, koji će doprineti energetskoj sigurnosti zemlje u vreme verovatno nezapamćeno...

Crna Gora: Zbog zastoja TE Pljevlja EPCG gubi 70 miliona evra

Procenjuje se da će zbog višemesečnog prekida rada Termoelektrane Pljevlja naredne godine Elektroprivreda Crne Gore za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona evra, rekao je za Pobjedu ministar energetike i rudarstva Saša Mujović. EPCG intenzivno radi na tome da nabavi nedostajuću količinu električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!