Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Hrvatska:...

Crna Gora: Hrvatska: EPCG dnevno gubi 300.000 EUR zbog nefunkcionalnosti jednog transformatora u HE Piva

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img
U hidroelektrani Piva već duže od godinu u funkciji nije jedan od tri transformatora koji je potreban za rad jednog od tri instalisana generatora, zbog čega Elektroprivreda (EPCG) trenutno na dnevnom nivou gubi 300.000 EUR, piše Pobjeda.
Prema saznanjima lista, zbog nefunkcionalnosti jednog transformatora koji je potreban za rad jednog od tri instalisana generatora HE Piva, EPCG trenutno na dnevnom nivou gubi 300.000 EUR.
Predstavnici EPCG nijesu odgovorili na pitanja Pobjede da li će i kada biti kupljen novi transformator, kao ni koliko su na gubitku zbog tog kvara.
Stručnjaci koje su kontaktirali iz redakcije lista saopštili su da je za takvu vrstu kvara bilo potrebno brzo djelovanje menadžmenta HE Piva i EPCG.
HE Piva, koja proizvede nešto manje od četvrtine ukupne proizvodnje električne energije u Crnoj Gori, ima tri spiralne turbine, tri trofazna generatora od po 120 megavolt ampera i tri trofazna transformatora, čiji je zadatak da omoguće prenos električne energije.
Električne centrale, naime, proizvode veoma jaku struju, relativno niskog napona. Kad bi se ta struja mogla dalekovodom dovesti do trafostanica, transformatori pretvaraju struju velike jačine, a niskog napona, u struju male jačine, a visokog napona. Time su smanjeni gubici zbog stvaranja topline, a električni vodovi mogu biti maloga presjeka.
Riječ je o, kako saznaje Pobjeda, ozbiljnom kvaru, koji podrazumijeva kupovinu, odnosno pravljenje novog transformatora, za šta je potrebna godina. Kako se radi o nabavci od oko 2,5 mil EUR, EPCG je dužna da pripremi i sprovede tender, te izabere najbolju ponudu, što produžava rok ugradnje novog transformatora, zajedno sa rokom žalbe, za najmanje tri mjeseca.
Stručnjaci smatraju da planirana proizvodnja električne energije za godinu i u ovom slučaju može biti dostignuta, ali vrsta, vrijeme i upravljanje tom energijom neće biti isto. Naime, zbog za trećinu umanjenog rada HE Piva, vrijeme dnevnog, sedmičnog ili mjesečnog rada sva tri ili dva generatora drastično se razlikuje.
Tokom kišnih dana sa dva generatora prozvedena energija više neće biti vršna nego bazna. Cijene vršne energije su znatno veće od bazne i upravo na njima EPCG dodatno zarađuje prodajući viškove na trižištu. Osnova proizvodnje HE Piva, sa jednom od najvećih lučnih brana na svijetu, je upravo vršna energija, jer ima mogućnost brzog startovanja i sinhronizacije na dalekovodnu mrežu 220 kilovolta.
Zbog izdašnih padavina već je došlo do preliva viška vode, jer trećina nije u funkciji prozvodnje, čime su milioni EUR profita otišli i otići će u nepovrat.
Iz EPCG je ranije saopšteno da je u prva tri mjeseca ove godine, odnosno do 27. marta u toj HE proizvedeno 288,6 hiljada MWh električne energije, što je 38,5% ukupno projektovane godišnje proizvodnje, prenosi ekapija.
Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Neto profit EPCG u 2023. godini 52,4 miliona evra

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ostvarila je u 2023. godini neto profit od 52,4 miliona evra. Iz EPCG je saopšteno da je dobit pre oporezivanja iznosila 65,9 miliona evra, odnosno 13,4 miliona je plaćen porez na dobit.

Region: Kako će biti rešen spor oko hidropotencijala Bilećkog jezera

Višedecenijsko neriješeno pitanje valorizacije vodnog potencijala Bilećkog jezera, kako se nadaju u Vladi, ali i u lokalnoj upravi Nikšića, na čijoj teritoriji se nalazi dio jezera, mogao bi da počne da se rješava ove godine. Zbog formiranja Bilećkog jezera, površine...

Crna Gora: Dobit EPCG grupe pre oporezivanja 80 miliona evra u 2023.

EPCG grupa će imati više od 80 miliona EUR dobiti u prošloj godini prije oporezivanja, saopštio je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović. On je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti kazao da će EPCG, prije oporezivanja, u prošloj...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!