Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: EPCG...

Crna Gora: EPCG smanjila gubitke 11 puta

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) prošlu godinu je završila sa gubitkom od 5,8 miliona EUR, 11 puta manjim nego 2011. Prema finansijskom izvještaju za prošlu godinu, koji je u utorak razmatrao Odbor direktora, prihod EPCG je povećan jedan odsto na 263,3 miliona EUR, uprkos smanjenom snabdijevanju Kombinata aluminijuma (KAP) tokom posljednjih mjeseci.

Dobit prije kamata, oporezivanja, umanjenja vrijednosti i amortizacije (EBITDA) iznosi 17,5 miliona EUR, u poređenju sa gubitkom od 3,2 miliona u 2011.

Za pozitivan rezultat na EBITDA nivou je uglavnom zaslužan četvrti kvartal prošle  godine. Konkretno, prekidanje snabdijevanja direktnog kupca KAP-a i visok nivo hidrologije doveo je do značajnog smanjenja uvoza.

Na kraju prošle godine ukupna potraživanja Elektroprivrede od KAP-a iznose 44 miliona EUR, a od Montenegro Bonusa 8,8 miliona.

O uslovima i načinima plaćanja ovih potraživanja se još pregovara. Rješenje se očekuje uskoro, podsjetili su iz kompanije.

EBIT (Dobit prije kamata i oporezivanja) je bio negativan, odnosno minus 12,3 miliona  EUR, što je, kako ocjenjuju u kompaniji, značajan napredak u odnosu na 2011. kada je iznosio minus 75,6 miliona EUR.

Kapitalna izdvajanja u prošloj godini iznosila su 34,3 miliona EUR i skoro su tri puta veća nego u 2011. Najveće investicije se odnose na distributivnu mrežu, 24,5 miliona EUR, od čega je 11 miliona investirano u projekat

Unaprijeđenje sistema mjerenja u distribuciji odnosno u nova brojila. Ostatak novca je uložen u unaprijeđenje i održavanje proizvodnih objekata.

EPCG je 31. decembra imala neto gotovinsku poziciju (Net Cash Position) od 23,2 miliona EUR, koja je 2011. bila 42,5 miliona.

Iz kompanije je saopšteno da je poboljšana operativna profitabilnost nastala usljed velikih napora EPCG ka unaprijeđenju efikasnosti i rješenju glavnih istorijskih problema, među kojima je i snabdijevanje KAP-a.

Posljednji kvartal prošle godine je počeo da pokazuje pozitivan uticaj ovih aktivnosti, ali neto gubitak i za ovu godinu ostaje negativan. Od ključnog značaja za EPCG, a i za cijeli energetski sistem Crne Gore, je da se adekvatni poslovni uslovi brzo uspostave i održavaju na dugi vremenski period, kazali su iz kompanije.

Troškovi radne snage, ne računajući troškove restrukturiranja, smanjeni su za 900 hiljada i iznosili su 50,5 miliona EUR.

Veliki napori su uloženi u optimizaciju raspoloživosti postrojenja, smanjenju gubitaka na distributivnoj mreži i smanjenju troškova, kao i povećanju ukupne efikasnosti, naveli su u EPCG.

Ukupna ostvarena proizvodnja električne energije u prošloj godini je iznosila oko 2,7 hiljada gigavat sati (GWh), dva odsto više nego 2011. Od toga je 1,47 hiljada GWh proizvedeno u hidroelektranama, a 1,245 hiljada u Termoelektrani Pljevlja.

Uvoz električne energije za internu upotrebu je iznosio 992,7 GWh, 27 odstomanje nego u 2011. godini.

Izvor Pobjeda

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!