Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: EPCG...

Crna Gora: EPCG smanjila gubitke 11 puta

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) prošlu godinu je završila sa gubitkom od 5,8 miliona EUR, 11 puta manjim nego 2011. Prema finansijskom izvještaju za prošlu godinu, koji je u utorak razmatrao Odbor direktora, prihod EPCG je povećan jedan odsto na 263,3 miliona EUR, uprkos smanjenom snabdijevanju Kombinata aluminijuma (KAP) tokom posljednjih mjeseci.

Dobit prije kamata, oporezivanja, umanjenja vrijednosti i amortizacije (EBITDA) iznosi 17,5 miliona EUR, u poređenju sa gubitkom od 3,2 miliona u 2011.

Za pozitivan rezultat na EBITDA nivou je uglavnom zaslužan četvrti kvartal prošle  godine. Konkretno, prekidanje snabdijevanja direktnog kupca KAP-a i visok nivo hidrologije doveo je do značajnog smanjenja uvoza.

Na kraju prošle godine ukupna potraživanja Elektroprivrede od KAP-a iznose 44 miliona EUR, a od Montenegro Bonusa 8,8 miliona.

O uslovima i načinima plaćanja ovih potraživanja se još pregovara. Rješenje se očekuje uskoro, podsjetili su iz kompanije.

EBIT (Dobit prije kamata i oporezivanja) je bio negativan, odnosno minus 12,3 miliona  EUR, što je, kako ocjenjuju u kompaniji, značajan napredak u odnosu na 2011. kada je iznosio minus 75,6 miliona EUR.

Kapitalna izdvajanja u prošloj godini iznosila su 34,3 miliona EUR i skoro su tri puta veća nego u 2011. Najveće investicije se odnose na distributivnu mrežu, 24,5 miliona EUR, od čega je 11 miliona investirano u projekat

Unaprijeđenje sistema mjerenja u distribuciji odnosno u nova brojila. Ostatak novca je uložen u unaprijeđenje i održavanje proizvodnih objekata.

EPCG je 31. decembra imala neto gotovinsku poziciju (Net Cash Position) od 23,2 miliona EUR, koja je 2011. bila 42,5 miliona.

Iz kompanije je saopšteno da je poboljšana operativna profitabilnost nastala usljed velikih napora EPCG ka unaprijeđenju efikasnosti i rješenju glavnih istorijskih problema, među kojima je i snabdijevanje KAP-a.

Posljednji kvartal prošle godine je počeo da pokazuje pozitivan uticaj ovih aktivnosti, ali neto gubitak i za ovu godinu ostaje negativan. Od ključnog značaja za EPCG, a i za cijeli energetski sistem Crne Gore, je da se adekvatni poslovni uslovi brzo uspostave i održavaju na dugi vremenski period, kazali su iz kompanije.

Troškovi radne snage, ne računajući troškove restrukturiranja, smanjeni su za 900 hiljada i iznosili su 50,5 miliona EUR.

Veliki napori su uloženi u optimizaciju raspoloživosti postrojenja, smanjenju gubitaka na distributivnoj mreži i smanjenju troškova, kao i povećanju ukupne efikasnosti, naveli su u EPCG.

Ukupna ostvarena proizvodnja električne energije u prošloj godini je iznosila oko 2,7 hiljada gigavat sati (GWh), dva odsto više nego 2011. Od toga je 1,47 hiljada GWh proizvedeno u hidroelektranama, a 1,245 hiljada u Termoelektrani Pljevlja.

Uvoz električne energije za internu upotrebu je iznosio 992,7 GWh, 27 odstomanje nego u 2011. godini.

Izvor Pobjeda

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!