Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: EPCG...

Crna Gora: EPCG raspisao tender u okviru projekta Solari vredan 20 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3000+ za domaćinstva i Solari 500+ za fizička i pravna lica do 30 kW.

Kako je saopšteno iz EPCG, tender vredan 19,9 miliona evra je otvoren do 25. oktobra, a u četri partije nabavljaju se monokristalni fotonaponski moduli, invertori i smart meter trofazna brojila, potkonstrukcija fotonaponskog sistema i energetska infrastruktura i zaštitna oprema.

„Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina“, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su dodali da je cilj projekta da se kroz energetsku tranziciju, emisija CO2 svede na najmanju moguću meru i očuva životna sredina.

Tim projektom će se, kako je saopšteno, omogućiti da 3 hiljade domaćinstava, koja stanuju u indivindualnim stambenim objektima, dobije instalacije fotonaponskih, odnosno solarnih panela i od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije.

Oni su kazali da će investicija omogućiti da se i 500 pravnih lica, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova kandiduje za učešće u ovom projektu.

„Tim projektom proizvodnja električne energije orijentisaće se na obnovljive izvore, a građanima, po najpovoljnijim uslovima, omogućiti da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljen-dioksida“, kaže se u saopštenju.

Predsednik odbora direktora EPCG Milutin Đukanović kazao je da će građani na taj način biti u prilici da sami proizvode električnu energiju za svoje potrebe i, eventualno, proizvedeni višak energije prodaju Elektroprivredi.

„To znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju, jer će je sami proizvoditi, a rata će biti približna prosečnom računu za električnu energiju“, rekao je Đukanović.

On je pojasnio da, kad građani otplate svoju opremu, a predviđeni period otplate je od šest do osam godina, dobijaju besplatnu električnu energiju.

Iz EPCG su naveli da će u realizaciji projekta važnu ulogu imati EKO fond koji će sredstva koja će mu uplatiti Elektroprivreda iskoristiti da subvencionira korisnike sa 20 odsto vrednosti instalacije.

Iz Elektroprivrede dodaju da se na međunarodni javni poziv za obezbeđenje finansijskih sredstava za finansiranje projekta „Solari 3000+” i „Solari 500+“, koji je EPCG raspisala 2. avgusta, prijavilo osam zainteresovanih institucija i u toku je odabir finansijskog partnera.

Oni su dodali da će u najkraćem roku, biti raspisan i javni poziv za građane, da se prijave za učešće u projektu SOLARI.

Izvor: rtcg.cg

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!