Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: EPCG...

Crna Gora: EPCG raspisao tender u okviru projekta Solari vredan 20 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3000+ za domaćinstva i Solari 500+ za fizička i pravna lica do 30 kW.

Kako je saopšteno iz EPCG, tender vredan 19,9 miliona evra je otvoren do 25. oktobra, a u četri partije nabavljaju se monokristalni fotonaponski moduli, invertori i smart meter trofazna brojila, potkonstrukcija fotonaponskog sistema i energetska infrastruktura i zaštitna oprema.

„Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina“, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su dodali da je cilj projekta da se kroz energetsku tranziciju, emisija CO2 svede na najmanju moguću meru i očuva životna sredina.

Tim projektom će se, kako je saopšteno, omogućiti da 3 hiljade domaćinstava, koja stanuju u indivindualnim stambenim objektima, dobije instalacije fotonaponskih, odnosno solarnih panela i od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije.

Oni su kazali da će investicija omogućiti da se i 500 pravnih lica, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova kandiduje za učešće u ovom projektu.

„Tim projektom proizvodnja električne energije orijentisaće se na obnovljive izvore, a građanima, po najpovoljnijim uslovima, omogućiti da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljen-dioksida“, kaže se u saopštenju.

Predsednik odbora direktora EPCG Milutin Đukanović kazao je da će građani na taj način biti u prilici da sami proizvode električnu energiju za svoje potrebe i, eventualno, proizvedeni višak energije prodaju Elektroprivredi.

„To znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju, jer će je sami proizvoditi, a rata će biti približna prosečnom računu za električnu energiju“, rekao je Đukanović.

On je pojasnio da, kad građani otplate svoju opremu, a predviđeni period otplate je od šest do osam godina, dobijaju besplatnu električnu energiju.

Iz EPCG su naveli da će u realizaciji projekta važnu ulogu imati EKO fond koji će sredstva koja će mu uplatiti Elektroprivreda iskoristiti da subvencionira korisnike sa 20 odsto vrednosti instalacije.

Iz Elektroprivrede dodaju da se na međunarodni javni poziv za obezbeđenje finansijskih sredstava za finansiranje projekta „Solari 3000+” i „Solari 500+“, koji je EPCG raspisala 2. avgusta, prijavilo osam zainteresovanih institucija i u toku je odabir finansijskog partnera.

Oni su dodali da će u najkraćem roku, biti raspisan i javni poziv za građane, da se prijave za učešće u projektu SOLARI.

Izvor: rtcg.cg

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Vrednost uvoza struje od 1. do 19. jula dostigla 45 miliona evra

Vlada Srbije usvojila je nacionalni plan za energetiku i klimu koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora. Dok ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović govori da je snabdevanje strujom sasvim...

Srbija: Bez informacija o napretku u izradi Studije o upravljanju mineralnim resursima

Iako su po Ustavu Srbije i važećim zakonima geološka istraživanja i eksploatacija ruda poslovi od javnog, opšteg interesa, izvan vidokruga javnosti prošla je nezapaženo informacija o početku izrade Strategije upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima Srbije od 2025. do...

Srbija: Ekološki rizici projekta litijuma kod Loznice veći od koristi

Ležište litijuma u zapadnoj Srbiji nije vredno eksploatacije zbog ekoloških rizika jer je jedino u svetu gde se planira vađenje litijuma u naseljenom i plodnom poljoprivrednom području, a što je najvažnije sigurno će uništiti jednu od samo tri vodonosive...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!