Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: JIE će...

Region: JIE će osetiti umereno povećanje spot cene iduće nedelje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Očekuje se da će prosečne spot cene u Jugoističnoj Evropi zabeležiti dodatni rast do nivoa između 146-149 evra po MWh, prema podacima Energy Quantified-a.

Ekstremne cene goriva nastavljaju da pokreću evropske spot cene na gore, rekao je u utorak Eylert Ellefsen, stariji analitičar i ekspert za hidrologiju pri EQ. Front-month ugovor o gasu povećao se za više od 9 evra u ponedeljak, iako ostaje ispod svog rekorda od preko 79 evra po MWh. U međuvremenu, cene ugljenika su izgubile korelaciju sa cenama gasa, ali se njime trguje za preko 60 evra po toni.

Dan unapred cene za bazno opterećenje za isporuku 22. septembra dostigle su 163,94 evra po MWh na slovenačkoj berzi BSP, odnosno oko 146 evra po MWh na rumunskoj i mađarskoj energetskoj berzi, OPCOM i HUPX. Na bugarskoj berzi IBEX, spot cena iznosi 147,17 evra po MWh.

Novo povećanje cena goriva takođe je jedan od razloga zbog kojih EQ procenjuje da će spot cene u JIE u ovoj nedelji biti za oko 3-5 evra po MWh više nego što je procenjeno prošle nedelje, rekao je Ellefsen. Prosečne regionalne cene trebale bi se kretati od 128,7 evra po MWh u Bugarskoj do 142,62 evra po MWh u Sloveniji.

U međuvremenu, očekuje se da će se proizvodnja vetra vratiti na normalan nivo posle pada koji je zabeležen u prethodnim nedeljama. Podaci EQ-a pokazuju da će nemačka proizvodnja vetra iznositi 12,6 GW u proseku u ovoj nedelji a dodatni rast se očekuje u naredne dve nedelje, dok će rumunska proizvodnja iznositi oko 0,73 GW u proseku.

Pad proizvodnje nuklearne energije u Bugarskoj

Očekuje se da će spot cene u JIE umereno porasti sledeće nedelje u poređenju sa trendom koji se beleži od avgusta, kaže Ellefsen. Očekuje se da će se spot cene kretati od 146,15 evra po MWh u Rumuniji i 149,23 evra po MWh u Sloveniji. Predviđa se veći rast cena u Bugarskoj, za 12 evra po MWh u poređenju sa ovom nedeljom.

„Osnovni izgledi za tržišta JIE u sledećoj nedelji predviđaju prilično niske temperature, nižu proizvodnju hidroenergije od normalne i normalnu proizvodnju vetra“, kaže Ellefsen, dodajući da će proizvodnja vetra u Nemačkoj biti stabilna iduće nedelje i blizu normalnih nivoa.

Rumunska i srpska proizvodnja hidroenergije trebala bi iznositi oko 2 GW tokom ove i iduće sedmice.

„Dostupni nuklearni kapaciteti biće nešto niži u Bugarskoj, ali s druge strane kapaciteti na lignit i gas u SEE će videti povećanje“, dodaje Ellefsen. Bugarska proizvodnja nuklearne energije će se smanjiti sa 1,8 GW u ovoj nedelji na 1 GW u idućoj.

Ellefsen kaže da su spot cene nedelju-unapred za oko 10 evra više u poređenju sa trenutnom situacijom i čini se da one uključuju dalji rast na gore na tržištu goriva. „Naše predviđanje za nedelju-unapred bazirano je na stabilnijim cenama goriva nakon nedavnog ekstremnog povećanja“, dodao je.

Izvor: energetika.com

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!