Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: EPCG...

Crna Gora: EPCG pomaže CEDIS sa 21,6 miliona EUR

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG) danas bi trebalo da se izjasni o predlogu odluke o povećanju novčanog uloga u Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), njihovu kćerku firmu, piše Dan.

Predlogom odluke je, kako je podgoričkom listu saopšteno iz EPCG, predviđeno da se u ulog EPCG u CEDIS unose novčana sredstva u iznosu od 21,6 miliona EUR, namijenjenih za finansijsku konsolidaciju tog društva usljed poremećaja na tržištu električne energije.

“Od toga se sredstva u iznosu od 6,7 miliona odnose na period od 1. aprila do 31. decembra 2021. godine i predstavljaju cjenovnu razliku nabavke električne energije za pokrivanje regulatorno dozvoljenih gubitaka kod CEDIS-a, a sredstva u iznosu od 14,88 miliona EUR odnose se na prošlu godinu i imaju isti osnov kao sredstva za 2021”, kazali su iz EPCG.

Za naznačeni iznos bi se, kako su objasnili, uvećao ulog EPCG u CEDIS, tako da njegova vrijednost iznosi 310,29 miliona EUR, umjesto dosadašnjih 288,7 miliona EUR.

“Sumarno, stav EPCG nije takav da upućuje na loše poslovanje CEDIS-a, nego na dramatične poremećaje na tržištu, a u kontekstu globalne energetske krize”, dodali su iz EPCG.

Osim odluke o povećanju novčanog uloga u CEDIS, na Skupštini akcionara će se odlučivati i o raspodjeli dobiti iz poslovanja u prošloj godini.

“S obzirom na to da ukupna neraspoređena dobit EPCG iz poslovanja za prošlu godinu, na dan 31. decembar prošle godine, iznosi 4,29 miliona EUR, predlogom odluke je predviđeno da se dobit rasporedi na neraspoređenu u iznosu od 4,24 miliona i fond rezervi u iznosu od 42,9 hiljada”, precizirali su iz EPCG.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Neto profit EPCG u 2023. godini 52,4 miliona evra

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ostvarila je u 2023. godini neto profit od 52,4 miliona evra. Iz EPCG je saopšteno da je dobit pre oporezivanja iznosila 65,9 miliona evra, odnosno 13,4 miliona je plaćen porez na dobit.

Crna Gora: CEDIS u plusu 3 miliona evra

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) u ovom trenutku ima pozitivan bilans od oko tri miliona evra, kad je u pitanju poslovanje u prošloj godini, saopštio je vršilac dužnosti izvršnog direktora kompanije, Vladimir Ivanović. „Kažem u ovom momentu, jer smo ove godine...

Da li je BiH na putu sa postane neto uvoznik struje?

Hoće li BiH od izvoznika postati uvoznik električne energije? Od tri javne elektro-kompanije, samo je Elektroprivreda BiH je postala gubitaš – sa 72,6 miliona eura gubitka; uz to, planiraju nova zaduženja, ulaganja, poskupljenja struje i zapošljavanja. Elektroprivreda BiH će...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!