Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: EPCG...

Crna Gora: EPCG planira gradnju tri gasne elektrane

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda (EPCG) u okviru novog investicionog ciklusa koji je pokrenula planira gradnju tri glasne elektrane ukupne instalisane snage od 400 megavata.

Iz državne energetske kompanije Vijestima je objašnjeno da je riječ o hibridnoj elektrani baziranoj na gasnoj turbini snage minimum 50 megavata u blizini Luke Bar sa potencijalnim obnovljivim izvorima, kombinovanoj elektrani na gas snage minimum 150 megavata u okviru lokacije blizine kompleksa Kombinata aluminijuma (KAP) u kombinaciji sa potencijalnim obnovljivim izvorima i elektrani na gas snage do 200 megavata u Pljevljima.

Da bi pripremila neophodnu dokumentaciju kompanija je na javnom tenderu izabrala konsultata koji treba da uradi Studiju sa razradom tehničkih rešenja i prethodno studiju izvodljivosti elektrana na gas u Crnoj Gori. Izrada te dokumentacije se očekuje do kraja januara naredne godine.

Studija treba da pokaže budžetsku procenu, odnosno koliko će novca trebati za svaku fazu, uključujući i dugoročni ugovor o održavanju gasnih turbina i ostale relevantne opreme.

Iz EPCG su saopštili da je odlukom Odbora direktora kompnije od 3. decembra prošle godine pokrenut novi investicioni projekat, odnosno izrada Studije sa razradom tehničkih rešenja i prethodne studije izvodljivosti elektrana na gas u Crnoj Gori.

„Tom studijom će biti obuhvaćena analiza sledećih scenarija – hibridna elektrana bazirana na gasnoj turbini snage mininum 50 megavata u blizini Luke Bar sa potencijalnim obnovljivim izvorima, kombinovana elektrana na gas snage minimum 150 megavata u okviru lokacije blizine kompleksa KAP-a u kombinaciji sa potencijalnimvljivim izvorima i elektranu na gas snage do 200 megavata u Pljevljima. Predloženi koncepti imaju za cilj da se omogući dugoročno korišćenje lokalnih resursa u periodu od minimum 25 godina i u potpunoj saglasnosti sa klimatskim pravilima i prropisima EU“, kazali su iz EPCG.

Iz državne kompanije je objašnjeno da se radi o potencijalnim mogućnostima i konačne odluke će zavisiti od mnogo faktora kao što su rezultati istraživanja nafte i gase u crnogorskom podmorju, dalje energetske politike države po pitanju gasa, razmatranje opcija izgradnje gasovoda iz pravca Albanije – Jadransko jonski ili pravca Srbije ili izgradnja LNG terminala u Baru uz preferiranu opciju korišćenja domaćeg energenta ako to istraživanja dokažu.

”Inicijalna faza u razvoju investicionog projekta su trenutne aktivnosti na izradi Studije sa razradom tehničkih rešenja i prethodne studije izvodljivosti. Izradom te studije razmotriće se analiza celog životnog ciklusa i strategija za fazno uvođenje i konverziju elektrana od primene čistog gasa do integracije sa obnovljivim izvorima i potencijalne konverzije u rad sa neutralnim CO2. Na osnovu Studije sa razradom tehničkih rešenja na nivou koncepta, biće izrađena prethodna studija tehno-ekonomske izvodljivosti za celi životni ciklus postrojenja”, kazali su u EPCG.

Tenderska dokumentacija za otvoreni postupak javne nabavke za izradu ove studije objavljena je 30. decembra prošle godine i nakon sprovedenog postupka i vrednovanja pristiglih ponuda, izvršen je odabir prvorangiranog ponuđača sa kojim je potpisan 17. juna Ugovor o pružanju usluga Izrada Studije sa razradom tehničkih rešenja i prethodne studije izvodljivosti za gasne elektrane. Riječ je o konsultantu SS&A Power Consultancy iz Švajcarske, piše MINA.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...

Crna Gora: Jugopetrol isplaćuje šest miliona evra dividendi

Akcionarima Jugopetrola biće isplaćena dividenda u bruto iznosu od šest miliona EUR, odlučeno je na Skupštini akcionara. Dividenda će se isplatiti iz neraspoređene dobiti u bruto iznosu 1,29 EUR po akciji. Akcionari su na redovnoj Skupštini 29. maja doneli odluku o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!