Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: EPCG...

Crna Gora: EPCG i dalje nije dobio građevinsku dozvolu za vetroelektranu Gvozd

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img
Elektroprivreda (EPCG) još nije dobila glavnu građevinsku dozvolu za izgradnju vjetroelektrane (VE) Gvozd koja je očekivana u januaru, dok je potpisivanje ugovora o kreditu između državne energetske kompanije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kojim će se finansirati taj energetski objekat planirano za početak juna.
Zahtjev za izdavanje glavne građevinske dozvole Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predat je ovog mjeseca, iako je iz energetske kompanije u decembru bilo saopšteno da do kraja tog mjeseca podnose taj zahtjev i da očekuju njeno izdavanje u januaru.
– U prethodnom periodu dobijena je građevinska dozvola za pristupne puteve, dok je izvjesno izdavanje glavne građevinske dozvole, a po osnovu zahtjeva za dobijanje glavne građevinske dozvole koji je podnijet 11. maja ove godine za izgradnju VE Gvozd sa pratećom dokumentacijom, u junu ove godine. Razlog za neznatno odlaganje je predstavljalo rješavanje jednog preostalog slučaja vezano za imovinsko-pravne odnose, kao i donošenje odgovarajuće odluke SO Nikšić vezano za projekat na sjednici održanoj 27. 4. 2023. godine. Uglavnom, svi zakonski uslovi su ispunjeni i zahtjev za izdavanje građevinske dozvole je predat u pomenutom terminu – kazali su Vijestima u državnoj energetskoj kompaniji.
EPCG koja je u prvoj najavi ovog projekta za očekivani početak izgradnje VE Gvozd najavila 2021. godinu, a puštanje u rad 18 mjeseci nakon početka radova. Međutim, kasnije je pojašnjeno da je pandemija koronavirusa u prethodne dvije godine ključni razlog zbog koga kasni izgradnja vjetroelektrane jer se to odrazilo na pribavljanje potrebnih dozvola, saglasnosti i na pregovore o finansiranju ovog projekta i da je realno da ovaj objekat na mreži bude u 2024. godini.
– Shodno dobijenoj građevinskoj dozvoli za pristupne puteve planirano je da aktivnosti na pripremnim radovima otpočnu nakon potpisivanje kreditnog aranžmana sa EBRD u ljetnjem periodu ove godine. Kao što smo i prethodno rekli nakon evaluacije konačnih ponuda tenderskog postupka koji je u toku i sklapanja ugovora sa prvorangiranim ponuđačem slijede inženjering, fabrikacija, isporuka, montaža i puštanje u rad vjetroagregata – kazali su u kompaniji.
IZ EPCG nije precizirano kad će početi glavni građevinski radovi, već je navedeno da nakon potpisivanja ugovora za nabavku odabranih vjetrogeneratora realno je očekivati da otpočnu aktivnosti na izvođenju glavnih radova.
Rok za izgradnju elektrane je 18 mjeseci nakon početka radova.
Iz kompanije su podsjetili da je u decembru usaglašen sa EBRD-om nacrt ugovora o zajmu za potrebe finansiranja projekta izgradnje vjetroelektrane Gvozd, koji su potom odobrili Odbor direktora i Skupština akcionara kompanije. Riječ je o zajmu od 82 mil EUR za potrebe finansiranja izgradnje VE Gvozd i potrebne infrastrukture za priključenje na elektroenergetski sistem bez predviđenog učešća investitora, predviđa grejs period od 24 mjeseca tokom izgradnje tako da će u suštini projekat sam sebe otplaćivati.
– Potpisivanje ugovora o kreditu planirano je za 5. jun ove godine – kazali su iz EPCG.
Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je dao saglasnost za njeno priključenje na elektroenergetski sistem Crne Gore.
 
Isporučilac opreme i izvođač radova još nije odabran
Vijesti su pitale kome je dodijeljen posao isporučioca opreme i izvođača za VE Gvozd od četiri kompanije koje su prošle pretkvalifikacioni tender.
– Kao što je i ranije rečeno svi tenderski postupci vode se transparentno na elektronskom portalu nabavki EBRD-a u skladu sa njihovim procedurama. Pretkvalifikacioni dio tenderskog postupka je završen i odabrani su ponuđači koji su zadovoljili zahtijevane kvalifikacione kriterijume uz saglasnost EBRD banke. U toku je drugi krug tenderskog postupka – kazali su iz kompanije.
Kako su dodali nakon evaluacije obavezujućih ponuda koje sadrže tehnički i finansijski dio, shodno pravilima EBRD-a i odabraće se prvorangirani ponuđač za inženjering, fabrikaciju, isporuku, montažu i puštanje u rad vjetroagregata, prenosi ekapija.
Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Slovenija: Odbijen zahtev za gradnju prve vetroelektrane u Sloveniji

Slovenija nema nijednu vetrelektranu a tako će i ostati posle odluke Vlade da odbaci zahtev za izdavanje dozvola za instaliranje vetroturbina na Pohorju. Zemlja zauzima pretposlednje mesto na listi članica Evropske Unije u polgedu kapaciteta vetra. Na poslednjem mestu je...

Crna Gora: Neto profit EPCG u 2023. godini 52,4 miliona evra

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ostvarila je u 2023. godini neto profit od 52,4 miliona evra. Iz EPCG je saopšteno da je dobit pre oporezivanja iznosila 65,9 miliona evra, odnosno 13,4 miliona je plaćen porez na dobit.

Crna Gora: Potpisan ugovor o zakupu zemljišta za gradnju vetroparka Sinjajevina

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zaključilo je sa konzorcijum koji čine podgoričke kompanije “N1”, “Sistem-MNE” i “Permonte” ugovor o zakupu državnog zemljišta u Opštini Šavnik na kome će se gradi vjetroelektrana “Sinjajevina”. Ovo je zvanični potvrđeno “Vijestima” u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!