Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Energetika...

Crna Gora: Energetika treba da bude stub razvoja

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Energetika bi trebalo da postane stub budućeg razvoja Crne Gore. Za to imamo prirodne potencijale i ideje, a prepreka su složene administrativne procedure i zakoni, poručeno je sa tribine koju je organizovao Univerzitet Crne Gore. Jedno od rješenja koje se moglo čuti je Zakon o strateškom planiranju.

Elektro-energetski potencijal Crne Gore u najvećoj mjeri još stoji neiskorišćen u našim vodama, vjetru, ali i suncu. Ako znamo da nam ništa od toga ne manjka jasno je da u energetici, a mišljenja je i struka, leži generator ekonomskog razvoja Crne Gore.
– Jedan sam od ekonomista koji zastupa tezu da pored turizma, energetika treba da bude stub razvoja crnogorske ekonomije. Treba da bude u finansijskom smislu i u razvojnom za buduća neka dešavanja koja će dovesti do većih stopa rasta, do boljeg životnog standarda – smatra Milivoje Radović, profesor na Ekonomskom fakultetu.
A razvoju će doprinijeti vjetroelektrana Gvozd, još jedna na Krnovskoj visoravni, čija izgradnja bi uskoro trebala da bude dogovorena. Prepreka ovoj, ali i drugim investicijama iz oblasti energetike su zakoni i složene adinistrativne procedure.
– Moje lično mišljenje je da bi Crna Gora trebala da ima Zakon o strateškom plairanju koji bi bio odvojen od Zakona o izgradnji objekata. Da se prepoznaju najznačajnije investicije iz oblasti saobraćaja, građevine, energetike, turizma i da to bude prioritet. Da se napravi sistem jednog organa, da se završava na jednom mjestu – kaže izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.
I pored velikog potencijala u obnovljivim izvorima energije ne smijemo, ponavljaju iz Elektroprivrede, ugasiti TE Pljevlja, kao jedini stabilni izvor enrgije. Strani eksperti imaju drugačije viđenje njene budućnosti.
– Za Crnu Goru termoelektrana, kao najgora opcija je da se drži u nekoj stend baj rezervi, koja može da se aktivira po potrebi, da bi se u kriznim situacijama zadovoljila potreba za električnom energijom – navodi Milan Vukasović iz Austrijske prenosne mreže.
A u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu imaju planove za proširenje postojeće mreže. Remete ih ekološki propisi.
– Planiramo ove godine da završimo dalekovod od Lastve do Pljevalja. Tu se susrećemo sa brojnim problemima, ali iz menadžementa me uvjeravaju da će biti ove godine. Dalekovod prolazi kroz NP Durmitor i prostor Đurđevića Tare, tako da nije ni malo jednostavno – ističe Aleksandar Mijušković, predsjednik Odbora direktora CGES.
A ukoliko bi se realizovali svi najavljeni energetski projekti Crna Gora bi, saglasni su učesnici tribine, postala njen stabilan izvoznik, prenosi ekapija.
Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Srbija: Odlaganje priključenja projekata OIE – fer pravilo ili prepreka za investicije

Investitorima u obnovljive izvore energije, u slučaju da ne poseduju ili ne iznajmljuju kapacitete za skladištenje proizvedene struje, Elektromreža Srbije može da odloži priključenje na prenosni sistem čime bi rad njihovih elektrana bio onemogućen. Drugim rečima, investitorima u obnovljive izvore energije nadležni...

Hrvatska: HROTE raspisao javni poziv za projekte OIE vredan 260 miliona evra

Natječajni postupak sastoji se od javnog poziva koji je objavljen na web stranicama HROTE-a i trajat će 60 dana, nakon čega će HROTE objaviti javni natječaj u dodatnom trajanju od 15 dana na kojem će nositelji projekta moći sudjelovati...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!