Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: CGES...

Crna Gora: CGES gradi novu trafostanicu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsjednik Odbora direktora CGES-a, Dragan Laketić, saopštio je da je riječ o investicijama izuzetno značajnim za Nikšić, ali i prenosnu mrežu Crne Gore.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) počeo je da gradi novu trafostanicu 110/10 kilovolti (kV) Nikšić 2, vrijednosti 5,2 miliona eura.

Radove na lokaciji pored postojeće trafostanice 35/10 kV, kod skvera na ulasku u Nikšić, otvorili su čelnici gradske uprave i CGES-a, koji su saopštili da aktuelne energetske investicije u toj Opštini premašuju 11 miliona eura.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da je dosadašnja jedina trafostanica 110/35 kV, iz koje se grad napajao električnom energijom, izgrađena 1958. godine i da je najstarija u Crnoj Gori.

„Zbog toga je procijenjeno da je neophodno uraditi novu trafostanicu i rekonstruisati postojeći objekat, a planirano je i da najkasnije za tri mjeseca počne gradnja kablovskog podzemnog voda od Željezare do nove trafostanice”, rekao je Grbović.

Kabl će, kako je projektovano, biti dužine četiri kilometra, a vrijednost tog posla procijenjena je na 3,4 miliona eura.

Prema riječima Grbovića, i Elektrodistribucija radi na rekonstrukciji i gradnji deset trafostanica, čime će se zaokružiti investicije i grad riješiti gorući problem napajanja strujom.

Predsjednik Odbora direktora CGES-a, Dragan Laketić, saopštio je da je riječ o investicijama izuzetno značajnim za Nikšić, ali i prenosnu mrežu Crne Gore.

Laketić je kazao da bi objekat trafostanice trebalo da bude završen u septembru, a omogućiće da se u prenosnu mrežu bolje integrišu buduće vjetroenegane na Krnovu kod Nikšića.

„Pored projekta podmorskog povezivanja sa Italijom, najveća investicija počinje u Nikšiću, u kome planiramo da rekonstruišemo i postojeću trafostanicu, u šta će se uložiti više od dva miliona EUR“, rekao je Laketić.

Prema njegovim riječima, pri kraju su i radovi na izmještanju dalekovoda Nikšić – Bileća, a posao je vrijedan oko 800 hiljada eura.

Izvor; Vijesti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!