Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Tender NE...

Bugarska: Tender NE Kozloduj – prva mera vlade za rešavanje problema skupe električne energije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ukupno 30 bugarskih i stranih trgovaca i lokalnih fabrika kupilo je električnu energiju koja će biti isporučna do kraja godine, u skladu sa prvom merom vlade u Sofiji za rešavanje problema uzrokovanih visokim cenama električne energije.

Nuklearna elektrana Kozloduj je organizovala tender za prodaju značajne količine električne energije za isporuku u oktobru, novembru i decembru. Tražena cena je bila znatno niža od tržišne – 185,87 leva (95 evra) po MWh, u poređenju sa prosekom na IBEX u septembru – 245 leva (125,3 evra) po MWh.

Premijer Stefan Janev je najavio ovaj tender u ponedeljak, rekavši da je cilj da jeftinija energija stigne do bugarskih kompanija, u iščekivanju odluke o mogućoj finansijskoj pomoći. 

Međutim, rezultat nije baš kako se očekivalo. Zbog velikog interesovanja, prosečna cena je dostigla je 237,27 leva (121,3 evra) po MWh – što je blizu prosečnih tržišnih vrednosti. 

Ukupni prihodi nuklearne elektrane iznosiće preko 157 miliona leva (80,3 miliona evra), za prodatih skoro 663 hiljada MWh za poslednji kvartal.

Osim toga, među kupcima su i strane kompanije, što znači da će se električna energija ponovo izvoziti.

Pošto je šesti blok NE Kozloduj u sredu ušao u remont, praktično je na tenderu dodeljena trećina proizvodnje elektrane u oktobru. Druge dve trećine su namenjene za regulisano tržište (za pokrivanje potrošnje domaćinstava). To znači da nuklearna elektrana neće isporučivati električnu energiju za dan unapred tržište.

Ko su kupci

Pravila Bugarske energetske berze IBEX ne dozvoljavaju otkirvanje imena kupaca. Poznati su samo učesnici, kojih je bilo 48. 

Međutim, tender za 300 MW baznog kapaciteta bio je podeljen u 30 paketa od po 10 MW, što znači da je ukupno 30 kompanija uspelo da kupi električnu energiju po fiksnoj ceni za naredna tri meseca.

Jednu petinu paketa verovatno su kupili strani igrači, kao što su Alpiq Energy, Danske Commodities, Energy Danmark, GEN-I i MET Energy. Oni imaju sredstva da daju dovoljno visoke ponude koju im osiguravaju kupovinu. Ugovorenu električne energiju zatim najčešće prodaju u Centralnoj Evropi.

Među sigurnim kupcima su kompanije iz grupe ČEZ, Energo-pro i EVN, kao i velika postrojenja – Stomana, KCM, Biovet itd.

Zanimljivo je da na tenderu nisu učestvovali trgovci električnom energijom povezanih sa Hristom Kovačkim. Na prethodnim tednerima, oni su uspevali da kupe veliki deo nuklearne energije.

Kakav će biti efekat

Za one koji su uspeli da obezbede energiju iz NE Kozloduj, zima će verovatno biti mirnija. 

Međutim, preostale kompanije će se i dalje snabdevati po cenama na berzi ili na osnovu ugovora sklopljenih po višim cenama. 

Tako je, na primer, TE Marica Istok 2 je sprovela tender za snabdevanje električnom energijom u oktobru, novembru i decembru. Ali postignuta cena je iznosila 288,6 leva (147,6 evra) po MWh, nakon što je prodato 95 od ponuđenih 100 MW.

Izvor: capital.bg

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: EK odobrila državnu pomoć od 142 miliona evra za energetske kompanije

  Evropska komisija odobrila je 278 miliona leva (142 miliona evra) državne pomoći bugarskim energetskim kompanijama. Komisija je u saopštenju navela da državna pomoć ima za cilj da pokrije deo troškova kompanija koje su skladištile prirodni gas u podzemnom skladištu gasa Čiren kako...

Bugarska: NE Kozloduj raspisala tender za transport transformatora iz NE Belene

Rukovodstvo Nuklearne elektrane Kozloduj raspisalo je javni tender za transport blok transformatora od lokacije NE Belene do NE Kozloduj. Procenjena vrednost nabavke je 1,5 miliona leva (oko 750.000 evra) bez PDV-a. Transformatori se mogu transportovati kopnenim putem, koristeći mrežu dravnih...

Bugarska tuži ruski Gazprom zbog suspenzije gasnog ugovora

Bugarska gasna kompanija Bulgargaz pokrenula je arbitražni postupak protiv ruskog Gazproma, navodi se u saopštenju bugarske kompanije objavljenom na njenom sajtu. Ruski gasni gigant je 2023. godine suspendovao dugoročni ugovor koji je pokrivao 90% količina prirodnog gasa koje je Bulgargaz isporučivao kupcima. Ruska kompanija...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!