Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: TE Marica...

Bugarska: TE Marica Istok 2 bi mogla da ostvari profit od 32 miliona evra do kraja godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Od sredine avgusta, bugarska državna TE Marica Istok 2 radi skoro punom parom – što se godinama nije dešavalo, čak ni tokom zimskih meseci. Kapaciteti elektrane aktivirani su na zahtev privremene vlade da bi se smanjio pritisak na tržištu i obezbedile dodatne količine električne energije, kako je ekonomski oporavak doveo do rasta potražnje u čitavoj Evropi, a cene naglo skočile u poslednja tri meseca.

Brzo su se videli efekti – Bugarska je sišla sa prvih mesta po nivou spot cena u Evropi na poslednja. Ali postavlja se pitanje da li se to dešava po cenu novih gubitaka za TE Marica Istok 2?

Šta pokazuju brojevi

Prema privremenom finansijskom izveštaju od 30. juna 2021. godine, TE Marica Istok 2 je ima deficit od 247,2 miliona leva (126,5 miliona evra), a obaveze su povećane za oko 200 miliona leva (102,3 miliona evra). To čini celokupno finansijsko stanje kompanije još kritičnijim. Akumulirani gubitak dostiže impresivnih 1,4 milijarde leva (716,4 miliona evra), a dugovi skoro 1,5 milijardi leva (767,5 miliona evra).

To je bila slika pre nego što su se cene električne energije u Evropi udvostručile.

Od 31. avgusta 2021. godine, TE je ostvarila 86,35 miliona leva (44,2 miliona evra) prihoda od prodaje električne energije na slobodnom tržištu, u odnosu na 12,45 miliona leva (6,4 miliona evra) godinu dana ranije, rekao je za Capital ministar energetike Andrej Živkov.

Analize pokazuju da je, pri ceni CO2 od 60 evra po toni, potrebno da TE prodaje električnu energiju za 235 leva (120,3 evra) po MWh. U julu je, međutim, prosečna cena na berzi iznosila 185,6 leva (95 evra) po MWh, a u avgustu – 218,2 leva (111,7 evra) po MWh. Kvote ugljenika u julu i avgustu koštale 55 evra po toni. Što znači da je verovatno TE Marica Istok 2 prodavala električnu energiju ispod nivoa proizvodnih troškova. Do promene je moglo doći tek u septembru, s obzirom da prosečna cena električne energije od početka meseca iznosi 240 leva (122,7 evra) po MWh.

Ministarstvo energetike očekuje da će u periodu septembar – decembar 2021. godine, kada bi električna energija trebala koštati u proseku oko 250 leva (128 evra) po MWh, TE zabeležiti pozitivan finansijski rezultat od 61,8 miliona leva (31,6 miliona evra). Međutim, na kraju godine i dalje će biti na gubitku – oko 207 miliona leva (105,9 miliona evra).

Trenutak radosti

Činjenica da TE Marica Istok 2 radi sa većim kapacitetom, obarajući prosečnu cenu električne energije u Bugarskoj i regionu, istovremeno ostvarujući profit, nameće pitanje: Ako ugalj obezbeđuje jeftiniju električnu energiju, da li ga treba povlačiti? 

U trenutnoj situaciji na tržištu, ugalj je zaista konkurentan, uprkos povećanju kvota za CO2. Međutim, do pre dva meseca to nije bio slučaj i ne postoje garancije da se za mesec dana neće dogoditi preokret.

Očekuje se da će do kraja ove godine cena kvota za CO2 dostići 80 evra po toni, što će kompaniju ponovo dovesti u minus, čak i pri ceni od 128 evra po MWh.

Izvor: capital.bg

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Zbog zastoja TE Pljevlja EPCG gubi 70 miliona evra

Procenjuje se da će zbog višemesečnog prekida rada Termoelektrane Pljevlja naredne godine Elektroprivreda Crne Gore za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona evra, rekao je za Pobjedu ministar energetike i rudarstva Saša Mujović. EPCG intenzivno radi na tome da nabavi nedostajuću količinu električne...

Bugarska: EK odobrila državnu pomoć od 142 miliona evra za energetske kompanije

  Evropska komisija odobrila je 278 miliona leva (142 miliona evra) državne pomoći bugarskim energetskim kompanijama. Komisija je u saopštenju navela da državna pomoć ima za cilj da pokrije deo troškova kompanija koje su skladištile prirodni gas u podzemnom skladištu gasa Čiren kako...

Bugarska: NE Kozloduj raspisala tender za transport transformatora iz NE Belene

Rukovodstvo Nuklearne elektrane Kozloduj raspisalo je javni tender za transport blok transformatora od lokacije NE Belene do NE Kozloduj. Procenjena vrednost nabavke je 1,5 miliona leva (oko 750.000 evra) bez PDV-a. Transformatori se mogu transportovati kopnenim putem, koristeći mrežu dravnih...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!