Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Novi paket...

Bugarska: Novi paket pomoći od 767 miliona evra za ublažavanje efekata poskupljenja energije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Paket pomoći će važiti od decembra do kraja marta i trebao bi da obezbedi da cene za domaćinstava ostanu nepromenjene.

Nedelju dana nakon što je bugarski parlament uveo moratorijum na cene električne energije i grejanja, ministar energetike Aleksandar Nikolov je predstavio paket mera koje će bukvalno omogućiti njegovo ukidanje. Ukratko, država je spremna da kompenzuje privrednike, operotora prenosa i potrošače prirodnog gasa po regulisanim cenama, kako bi se ublažio efekat poskupljenja električne energije i gasa.

Ukupan vrednost paketa je 1,5 milijardi leva (767 miliona evra), a novac će biti obezbeđen uglavnom iz ekstra profita državnih proizvođača električne energije, kao što su NE Kozloduj i NEK, iz Fonda za sigurnost elektroenergetskog sistema i po potrebi i iz budžeta.

Najava ovih mera odvija se u uslovima novog skoka spot cena na bugarskoj berzi (za 23% dnevno) i dostizanja novog apsolutnog rekorda od 825,2 leva (421,6 evra) po MWh u sredu. Nova rekordna cena prirodnog gasa – 148,5 evrapo MWh – takođe je registrovana je na međunarodnim tržištima gasa.

Očekuje se da će detalji šeme podrške biti odobreni tokom sednice Veća ministara u sredu. Za sada je poznato da će šema pokriti period od decembra do kraja prvog kvartala 2022. godine, kada se očekuje najveća volatilnost na tržištu električne energije. 

Za razliku od prethodnog iznosa kompenzacije od 56 evra po MWh, koji je primenjivan u oktobru i novembru, sada pomoć neće biti jednaka za sve, a pojedine kompanije neće ni moći da računaju na podršku. Razlog za to je činjenica da su pojedini potrošači sa dugoročnim fiksnim ugovorima o snabdevanju, uz ove mere kompenzacije dobijali gotovo besplatnu električnu energiju.

Iznos podrške će se obračunati na osnovu razlike između cene na berzi i cene iz jula 2021. godine u segmentu dan unapred, koja iznosi 94,9 evra po MWh. Naknada će pokrivati 75% iznosa ove razlike, ali ne više od 30% realne cene. 

Na primer, pri prosečnoj ceni od 217,3 evra po MWh u novembru, kompenzacija će iznositi 65,5 evra po MWh.

Ukupan iznos pomoći, prema proceni Ministarstva energetike, najverovatnije će premašiti 450 miliona evra.

Šema podrške za ČEZ, EVN i Energo-pro, kao i za državni ESO biće drugačija. Njime će biti pokriveni puni troškovi za tehnološke gubitke, što će, prema rečima ministra Nikolova, koštati oko 176 miliona evra.

Ovo će bukvalno eliminisati potrebu da se povećaju cene za krajnje korisnike, što znači da parlament može ranije da ukine zamrzavanje cena.

Novost je predlog za podršku potrošačima prirodnog gasa, ali samo onima koji imaju regulisane cene – toplane i krajnji snabdevači. Ukupan iznos pomoći je oko 100 miliona evra, a najmanje polovina ovog iznosa namenjena je za Toplofikaciju Sofija, koja je najveći potrošač gasa u zemlji.

Izvor: capital.bg

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Udeo solarnih elektrana u prenosnoj mreži povećan za 115% u 2024.

Učešće fotonaponskih solarnih postrojenja u mreži za prenos električne energije u Bugarskoj povećano je za 115% u periodu od 1. januara do 19. maja 2024. u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju najnoviji podaci koje je u utorak objavio operater...

Bugarska: ICGB je pokrenuo obavezujuću fazu za proširenje kapaciteta gasovoda Grčka-Bugarska

Operator gasovoda između Grčke Bugarske, ICGB, pokrenuo je obavezujuću fazu tržišnog testiranja za proširenje kapaciteta gasovoda sa 3 na 5 milijardi kubnih metara godišnje. U saradnji sa operatorima sistema za prenos prirodnog gasa, ICGB je objavio obaveštenja za obavezujuću fazu...

Bugarska: Bulgartransgaz izabrao izvođače radova za proširenje Vertikalnog gasnog koridora

Bugarski operator sistema za prenos gasa Bulgartransgaz uspešno je završio najvažniju javnu nabavku u vezi sa implementacijom projekta Vertikalnog gasnog koridora, saopštila je kompanija. Ova nabavka obuhvata prostorno planiranje, investiciono projektovanje, nabavku neophodnog materijala i opreme, izgradnju i puštanje u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!