Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaBugarska: Dozvola EU...

Bugarska: Dozvola EU za taksu na ruski gas

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Bugarska može da odluči kako će koristiti prihode koje ostvaruje od poreza od 10 evra/MWh na uvoz ruskog gasa koji prolazi kroz bugarsku teritoriju, potvrdila je Evropska komisija.

Prošlog četvrtka, premijer Bugarske Nikolaj Denkov najavio je da su u toku konsultacije između Bugarske i Evropske komisije o porezu na energiju od 10 evra/MWh uvedenom 13. oktobra na uvoz ruskog gasa koji prolazi preko bugarske teritorije. „ Takse koje Bugarska naplaćuje za tranzit ruskog gasa u Srbiju, Mađarsku i Severnu Makedoniju su nacionalna mera i stoga je na Bugarskoj da odluči gde će raspodeliti prihode”, rekao je portparol Komisije Tim Mekfi novinarima.

Bugarska očekuje 1,2-1,5 milijardi evra godišnjeg prihoda od novog poreza, za koji je Denkov rekao da bi mogao da ide direktno u budžet EU.

Potez Bugarske već je razbesneo Mađarsku i Srbiju, koje zavise od ruskog gasa koji se transportuje kroz produžetak Turskog toka. Dok Budimpešta i Beograd kažu da će porez na gas poskupiti ruski gas za 20%, Sofija kaže da bi Gazprom trebalo da plati.

„EU je do sada uvela 11 paketa sankcija Rusiji. Restriktivne energetske mere utiču na naftu i ugalj, ali ne i na uvoz gasa”, objasnio je portparol.

Bugarska očekuje da će prihod od nove naknade biti uplaćen 14. novembra, ali neki bugarski energetski stručnjaci sumnjaju da li će zemlja uopšte dobiti novac. To je zato što gas iz gasovoda teško može biti sertifikovan kao ruski jer kombinuje nekoliko izvora, rekao je za Euractiv Bugarska stručnjak za energetiku Kalojan Stajkov.

Gasprom tek treba da javno komentariše novouvedeni porez na energiju, a još nije jasno da li nameravaju da ga plaćaju.

Pre nedelju dana, bugarski ministar finansija Asen Vasilev rekao je da će, ako Gasprom odbije da plati, njegov finansijski kolateral iz ugovora u Bugarskoj ili imovina u zemlji biti zaplenjena, prenosi Euractiv.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HEP pokrenuo novi blok u kombinovanoj gasnoj elektrani EL-TO Zagreb

HEP je pokrenuo novi blok u sklopu kogeneracionog postrojenja Elektrana-toplana Zagreb. Nova termo jedinica ima snagu za električnu energiju od 150 MW, a za toplotnu energiju 114 MW. Vrednost projekta je 140 miliona evra. Novi blok u sastavu Elektrane-toplane Zagreb...

Evropa: Tržišta energije i dalje ranjiva

Stručnjak za energetiku Željko Marković kaže da energetska kriza još nije završena i da razlozi zbog kojih je uspostavljena nisu eliminisani. Navodi da je ključna preporuka Brisela o radu na poboljšanju prenosne mreže Evropa je spremno ušla u grejnu sezonu,...

Bugarska: Teškoće u naplati takse na tranizit ruskog gasa

Bugarska je spremna za poteškoće u naplati novog poreza na tranzit ruskog gasa što je mera koja je izazvala zabrinutost oko cene snabdevanja ovim energentom širom jugoistočne Evrope, prenosi Blumberg. Vlada će prilagoditi budžetski plan za narednu godinu kako bi...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!