Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBrana na Drini...

Brana na Drini preti Tari?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Već duže od tri decenije aktuelna priča o pregrađivanju Drine i izgradnji hidroelektrane u mestu Buk Bijela kod Foče opet se zavrtela – i uzburkala duhove u Crnoj Gori.

Reagovanja je, najpre, izazvala izjava Željka Ratkovića, direktora za investicije Elektroprivrede Republike Srpske, da je Crna Gora mogla, ali nije to i učinila, da uputi primedbe na studiju o uticaju HE na Drini na životnu sredinu, koja je uveliko na javnoj raspravi.

Strahovanja da će brana na Drini ugroziti i Taru i životnu sredinu u pograničnom području uopšte, utoliko su veća što se ispostavilo da o novim planovima Elektroprivrede Republike Srpske u Vladi Crne Gore – nisu obavešteni.

Pomoćnica ministra održivog razvoja Ivana Vojinović izjavila je da Podgorica ne zna za nameru da se na Drini gradi hidroelektrana, kao i da međunarodne konvencije obavezuju državu koja ulazi u takve investicije da po predviđenom protokolu obavesti susede.

– Nikakvo zvanično obaveštenje od BiH nismo dobili – kaže Ivana Vojinović.

Sa mnogo više sumnjičavosti i straha od zakulisnih igara reaguju ekološka udruženja u kojima kažu da i ova „epizoda“ liči na 2004. godinu kada je reka Tara jedva sačuvana od potapanja, takođe zbog tada aktuelne izgradnje visoke brane u Buk Bijeloj.

– Tražimo da se Vlada precizno odredi prema projektu planiranom u pograničnoj, zaštićenoj zoni, koji bi mogao da ugrozi životnu sredinu na našoj teritoriji. Javnost mora da učestvuje u donošenju takvih odluka – kaže za „Novosti“ Aleksandar Perović, direktor NVO „Ozon“ iz Nikšića.

Ekološka društva su spremna da se, opet, suprotstave ugrožavanju životne sredine, ali je, kažu, sada problem što nema pravih podataka o namerama Republike Srpske.

– Zato ćemo, ukoliko naša vlada odmah ne reaguje na najave i kaže šta će preduzeti, već ove nedelje uručiti notu ambasadoru BiH u Podgorici zbog nepoštovanja međunarodnih konvencija – kaže Perović.

Ekolozi tvrde da je izvesno (iako će na Drini, navodno, biti građena niža brana nego što je planirano 2004. godine), da će pregrađivanje ove reke negativno uticati na klimu, vodotoke i druge prirodne resurse u Crnoj Gori.

Traže, takođe, da se i u ovom slučaju poštuje rezolucija o Tari, usvojena svojevremeno u crnogorskoj skupštini uprkos protivljenju vladajućih stranaka i velikim pritiscima „energetskog lobija“ da se da saglasnost na projekat Buk Bijela.

Izvor Novosti

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!