Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRS: Obavijestili smo...

RS: Obavijestili smo CG o gradnji brane na Drini, Vlada: Nije istina

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ekološki pokret “OZON” tražio je od Vlade Crne Gore da javno iskaže svoj zvanični stav o najavama o izgradnji Hidroelektrane na rijeci Drini, na teritoriji Republike Srpske, u Bosni i Hercegovini.

Iz te NVO su podsjetili da je riječ o projektu koji se radi u graničnom području i koji će imati uticaj na životnu sredinu u Crnoj Gori.

Nevladina organizacija “Green home” saopštila je prije nedelju dana da susjedna zemlja nije obavijestila Crnu Goru o tom projektu, iako je to bila u obavezi kao potpisnica ESPOO konvencije. To su „Vijestima“ potvrdili i iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, ističući da će se uključiti i učestvovati u javnim raspravama za projekat koji može uticati na naša zaštićena područja, a prije svega na rijeku Taru.

RS gradi hidroelektranu na Drini, CG institucije ćute

Direktor za investicije Elektroprivrede RS, Željko Ratković kazao je za Radio Slobodna Evropa da Crna Gora, “iako je mogla, nije uputila primjedbe na Studiju uticaja na životnu sredinu u vezi sa namjerom RS da u zaštićenom graničnom području gradi hidro-elektranu na Drini”.

“U suštini, na javnim raspravama koje su bile organizovane u Foči niko se od organa ili institucija nije pojavio ko bi tvrdio da gradnja hidroelektrane utiče na životnu sredinu na teritoriji Crne Gore”, kazao je on.

Na pitanje novinara RSE da li je Vlada Crne Gore imala bilo kakavu informaciju da je javna rasprava na tu temu u toku, Ratković je odgovorio:

“Informacije o javnoj raspravi se objavljuju u medijima i te informacije su svima dostupne”.

“Vlada Crne Gore je u obavezi da pravovremeno i tačno informiše građane ekološke države o svim važnim pitanjima iz oblasti životne sredine i omogući zainteresovanoj javnosti na učestvuje u donošenju odluka i kada su javne politike, jer je upravo zato dobila mandat i ne bi se smjelo dozvoliti da izostankom adekvatnog reagovanja dođemo u poziciju da budemo odgovorni za eventulalne posljedice, koje bi mogle izazvati neprocjenjivu štetu i u ekološkom i u ekonomskom smislu”, poručili su iz “Ozona”.

Oni su apelovali na javnost da sa pažnjom prate dešavanja oko gradnje HE na Drini, jer bi taj projekata sigurno imao značajan negativan uticaj na prirodne resurse i održivi razvoj u Crnoj Gori.

“Bez namjere da unaprijed budemo skeptični, ali isto tako neshvatajući zašto se Vlada Crne Gore do sada nije javno izjasnila po ovom pitanju, uz podsjećanje da se nadležne institucije u cilju zaštite javnog interesa nekada moraju obratiti i međunarodnoj zajednici, ali i zamjerati pojedinim interesnim grupama kojima je privatni interes na prvom mjestu, apelujemo na cjelokupnu javnost da sa pažnjom prati dešavanja oko najava gradnje HE na rijeci Drini, projekta koji bi sa sigurnošću imao značajan uticaj na naše prirodne resurse ali i održivi razvoj, i to opravdano sumnjamo u negativnom smislu“, upozorili su iz te NVO.

Kako su saopštili nadaju se da će Vlada, u susret obilježavanju dana ekološke Crne Gore, obavijestiti građane o tome šta je urađeno i šta se planira kada je u pitanju gradnja HE na rijeci Drini, kao i kako planiraju da obezbijede učešće zainteresovane javnosti u javnim raspravama oko procjene uticaja na životnu sredinu.

“Ekološki pokret u Crnoj Gori je sve masovniji, što potvrđuje značajan broj građanskih inicijativa, a građani ekološke države sve više iskazuju interesovanje za prirodne resurse kojima raspolažemo , pa stoga smatramo da je od suštinskog značaja omogućiti da se čuju stavovi i argumenti i stručne i laičke javnosti“, saopštili su iz “Ozona”.

Izvor Vijesti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!