Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaBajatović: Ima prekršaja,...

Bajatović: Ima prekršaja, nema krivičnih dela

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da je Državna revizorska institucija (DRI) uradila odličan posao i da će on odgovarati prekršajno, ali da da nikakvo krivično delo nije učinjeno u poslovanju tog javnog preduzeća.

„Revizor posle četiri meseca kontrole nije utvrdio da je tu bilo kriminala. Ima prekršaja, nije jedna prekršajna prijava, ima ih više, za to ću ja kao odgovorno lice odgovarati pred sudom”, rekao je Bajatović za televiziju „Pink” i dodao da je suština u tome što revizijom nije utvrđena zloupotreba državnog novca.

„Državni novac nije zloupotrebljen, nije bilo pranja para, nema fiktivnih faktura”, naveo je prvi čovek Srbijagasa.

Ministarka energetike Zorane Mihajlović rekla je juče da očekuje da će tužilaštvo proveriti poslovanje Javnog preduzeća Srbijagas.

Ona je novinarima u Bečeju kazala da je „veoma iznenađena rezultatima revizije u Srbijagasu” i da je posebno iznenađena što je za pronađene nepravilnosti u poslovanju za 2011. koje iznose 46 milijardi dinara predviđena samo prekršajna odgovornost.

Bajatović je naveo da neko nije dobro pročitao izveštaj, pošto je revizor utvrdio nepravilnosti u vrednosti od 22,5 milijardi dinara, a ne 46 kako je to iznela ministarka i dodao da se šest meseci traju pritisci na Srbijagas.

„Ovo je doslednost ministarke Mihajlović. Šest meseci traju medijske pripreme kako se u Srbijagasu radi o teškim kriminalnim radnjama, prekršajima i slično. I sada kada je došao izveštaj revizora, sad smo razočarani”, ocenio je Bajatović.

On je naveo i da je DRI u pravu i da Srbijagas nije imao plan javnih nabavki, ali je dodao da ga prethodni zakon nije ni propisivao obavezu postojanja plana, zbog čega je sve utvrđeno poslovnim programom za koji su znali svi u vladi.

Bajatović je priznao da u Srbijagasu nije sproveden postupak javnih nabavki u sladu sa zakonom.

On je rekao da postupak javnih nabavki nije ispoštovan do kraja kada su su uzimani krediti da bi se platili računi za gas u vrednosti od 12 milijardi evra.

Prema njegovim rečima revizor je kritikovao to što godišnjim planom nisu predviđena kratkoročna kreditna zaduženja, dok je za dugoročne kredite revizor utvrdio „da je sve sto posto u skladu sa zakonom”.

„Te pare nisu otišle ne znam gde, mi imamo račune da smo platili gas. To otprilike izgleda ovako. Toplane kažu platićemo dve milijarde ovog meseca, a plate milijardu, i ja moram da nađem drugu milijardu. Nemamo vremena da raspišemo konkurs. To tako radimo već godinama, to Vlada zna, to bankari znaju, to se zna”, istakao je Bajatović.

On je rekao i da su revizijom utvrđene nepravilnosti kod strateških partnerstva, kada je Srbijagas bio strateški partner opštinama za šta je dobio mišljenje Ministarstva finansija da strateško partnerstvo ne podleže javnim nabavkama.

„To su strateški projekti to su projekti koji traju pet godina, to nije novac koji je neko bacio kroz prozor”, kazao je Bajatović.

On je istakao da je dokaz da nije bilo krivičnog dela, to što revizor nije prekinuo reviziju i dokumentaciju predao nadležnim organima.

„Da je naišao na kriminal, morao je da prekine reviziju, zapleni dokumentaciju i da preda nadležnim organima, a to se nije desilo tokom revizije”, naveo je Bajtović.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!