Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoArgentina je prijavila...

Argentina je prijavila najveću stopu istraživanja rudarstva od 2012.

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ulaganja u rudarstvo u Argentini su prošle godine dostigla najviši nivo od decenije prvenstveno zbog sve veće stope istraživanja zlata, prema Ministarstvu ekonomije zemlje.

Argentinski sekretarijat za rudarstvo Fernanda Avila saopštila je u četvrtak da je prošle godine u celoj zemlji uloženo približno 370 miliona dolara, što predstavlja povećanje od 68 odsto u odnosu na prethodnu godinu u odnosu na 2021. i najveći iznos dolara uložen u rudarstvo u toj zemlji od 2012.

„Rudarska industrija u zemlji je u punom zamahu“, rekla je Avila, dodajući da se očekuje da će se izvoz rudarstva iz Argentine povećati za više od 100 odsto u naredne dve godine na približnu vrednost od 8,6 milijardi američkih dolara.

Zlato, bakar i litijum dali su glavni doprinos sa investicijama u zlato u ukupnom iznosu od 173 miliona američkih dolara, što je povećanje od 84 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, rashodi za bakar su porasli za 62 procenta na godišnjem nivou na 81 milion USD i 72 miliona dolara uloženih u litijum, što je povećanje od 31 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Broj radnika uključenih u rudarsku industriju porastao je za 7,5 odsto u 2022. godini, a proizvodnja rudarstva i energije u Argentini je takođe porasla za 7,8 odsto na godišnjem nivou u maju.

Argentina je dom kompanije Newmont Corporation (TSKS: NGT) (NISE: NEM) Cerro Negro u Santa Kruzu, koja je samo prošle godine ostvarila 500 miliona dolara od izvoza. Najveći svetski proizvođač zlata nedavno je uložio dodatnih 540 miliona dolara kako bi produžio život rudnika do 2034. godine.

Argentina je četvrti po veličini proizvođač litijuma na svetu i čini oko 5,9 odsto elementa/metala na globalnom nivou. Godine 2021. Argentina je bila na trećem mestu za zemlje koje su domaćini većine svetskih rezervi litijuma, druga posle Čilea i Australije.

Istraživanje litijuma je najbrže rastući segment rudarske industrije u zemlji, a 70 odsto dokazanih resursa litijuma u ​​Argentini tek treba da se istraži, prema Upravi za međunarodnu trgovinu Sjedinjenih Država.

Takođe je domaćin operacije vađenja bakra Los Azules u San Huanu, koja je poslednjih dana dobila značajne investicije od velikih kompanija za proizvodnju i rudarstvo automobila kao što su Stellantis (NISE: STLA) (Euronext Milan: STLAM) (Euronext Paris: STLAP) i Rio Tinto Ltd. (ASKS: RIO) (LON: RIO). Najnovija procena mineralnih resursa na projektu pokazala je da se nalazište sadrži 10,9 milijardi funti naznačenog bakra.

Zlato, srebro i bakar su najveći izvoz zemlje iz rudarstva, a bakar predstavlja preko 50 odsto portfelja rudarskih projekata u zemlji od 27 milijardi dolara. Susedni Čile je zemlja koja najviše proizvodi bakar u svetu.

Rudarske kompanije koje posluju u latinoameričkoj zemlji uključuju Fortuna Silver Mines Inc. (NISE: FSM) (TSKS: FVI), vlasnika otvorenog rudnika zlata Lindero; Argentina Lithium & Energy Corp. (TSKS-V: LIT) (OTC: PNKSLF), koja je završila svoju početnu kampanju bušenja na projektu Rincon West u provinciji Salta krajem maja; i AngloGold Ashanti (JSE: ANG), ​​vlasnik i operater rudnika zlata i srebra Cerro Vanguardia u Santa Kruzu.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Rast globalne rudarske proizvodnje

Rudarska proizvodnja u svetu ne pada, sve je stvar odluke": Profesor Beljić o kretanjima u sektoru "Rudarska proizvodnja u svetu ne pada, ona raste", istakao je Čedomir Beljić, profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu na marginama ovogodišnje "Look up" konferencije na Kopaoniku. Na...

Zapadni Balkan: Potreban je zaokret u zaštiti životne sredine

Zaštita životne sredine, ekologija, sprečavanje uticaja klimatskih promena i energetska tranzicija postaju iz godine u godinu sve važnije teme i u regionu Zapadnog Balkana. U zemljama regiona potrebne su strateške promene u politici životne sredine, a zelena tranzicija je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!