Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeZavršena modernizacija TE-TO...

Završena modernizacija TE-TO Zrenjanin – Kapitalni remont vredan 3,5 mil EUR povećao za 60% energetsku efikasnost

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Modernizacija Termoelektrane-toplane Zrenjanin, drugog po veličini ogranka u sastavu Privrednog društva “Panonske termoelektrane-toplane” Novi Sad, ulazi u završnicu. U periodu od 13. do 19. februara, češki izvođač radova “Škoda Power” sprovodi poslednju fazu projekta modernizacije – garancijska merenja, čiji je cilj da i zvanično potvrde rezultate remonta i modernizacije, saopšteno je iz TE-TO Zrenjanin.

U TE-TO Zrenjanin bi nakon modernizacije trebalo da bude povećana električna snaga u kondenzacionom režimu sa 50 MW na 80 MW, odnosno za 60%, povećan stepen energetske efikasnosti, čime će se smanjiti količina utrošenog goriva za proizvodnju električne i toplotne energije i povećanje pouzdanosti, sigurnosti i bezbednosti rada postrojenja.

Remont i modernizacija, projekat vredan oko 3,5 mil EUR, sproveden je kroz nekoliko faza u prethodne dve godine. Posle radova na rekonstrukciji turbine u fabrici “Škoda Power”, koja je i proizvođač turbine, usledili su montažni radovi u Termoelektrani-toplani Zrenjanin.

Prvo puštanje i probni rad obavljeni su u periodu od 21. do 29. oktobra 2010. godine, nakon čega je turbina i bila angažovana, prema zahtevima JP EPS.

Modernizacija TE-TO Zrenjanin, sa povećanjem snage u kondenzacionom režimu, doprinela je povećanju snage i podizanju energetske efikasnosti u JP EPS, odnosno unapređenju i očuvanju stabilnosti rada elektroenergetskog sistema.

Izvor Ekapija.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!