Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaZakon usvojen, na...

Zakon usvojen, na redu gradnja "Južnog toka"

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o “Južnom toku”, koji će ubrzati eksproprijaciju zemljišta i pripremu teren za izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju.

Donošenjem posebnog zakona za “Južni tok” stvaraju se uslovi za pribavljanje potrebnih dozvola i izgradnju deonice tog magistralnog gasovoda kroz Srbiju, u koju će biti uloženo oko 1,7 milijardi evra.

Usvojenim zakonom se utvrđuju posebna pravila za potpunu eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda, koja obuhvata oko 10.000 parcela, a korisnik eksproprijacije je Privredno društvo Južni tok Novi Sad, koje stiče pravo na to eksproprisano zemljište sedam dana od donošenja rešenja o eksproprijaciji.

U pitanju je zajedničko preduzeće „Srbijagasa”, koji u toj firmi poseduje 49 odsto vlasništva i ruskog “Gasproma”, koji ima 51 odsto akcija.

Izgradnja Južnog toka kroz Srbiju, sa dva kraka prema Republici Srpskoj i Hrvatskoj, treba da počne u prvom kvartalu ove godine, a za izgradnju gasovoda u ovoj godini već je obezbeđeno 105 miliona evra.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović očekuje da će izgradnja gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju početi u 2013.

Izgradnja “Južnog toka” u Rusiji počela je krajem 2012. godine.

Deo novca za deonicu ruskog gasovoda kroz našu zemlju obezbeđen u budžetu, a ostatak će biti pokriven kreditima.

Za vlasnike parcela, koje treba da se eksproprišu, namenjeno je 24 miliona evra za otkup 8.000 hektara zemljišta za gasovod “Južni tok” kroz Srbiju.

Planirano je da se esproprijacija izvrši na 10.000 parcela, i to po hitnom postupku, a tržišnu cenu za otkup zemljišta određivaće Poreska uprava, i to, kakop nadležni najavljuju, po fer ceni.

Prema rečima direktora “Srbijagasa” Dušana Bajatovića radnici ovog preduzeća već uveliko obilaze vlasnike parcela, a njih 4.000 je već pristalo da državi proda zemljište.

Građevinska dozvola još nije izdata, ali očekujemo da i taj pečat uskoro bude dobijen najavio je Bajatović.

Iz “Srbijagasa” najavljuju da bi krajem februara u Srbiju trebalo da dođe i direktor “Gasproma” Aleksej Miler, i da će se tada razgovarati i o “Južnom toku”.

“Južni tok”, trenutno najskuplji evropski projekat, vredan 16,6 milijardi evra, imaće, kako je predviđeno, četiri linije, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara godišnje.

Puštanje prve linije planirano je za decembar 2015. godine, a postizanje punog kapaciteta od oko 63 milijarde metara kubnih, što je deset odsto od ukupne tražnje u Evropi, očekuje se do 2018. godine. Kroz četiri posebna gasovoda, po dnu Crnog mora na dubini koja na nekim mestima dostiže oko dva kilometra, biće uspostavljena direktna veza između proizvođača u Rusiji i potrošača gasa širom Evrope.

Magistralni gasovod će se kroz Srbiju prostirati u dužini od oko 415 kilometara.

Poređenja radi, dužina kraka za Hrvatsku je 56, a za Republiku Srpsku oko 100 kilometara. Samo od tranzita naša zemlja će ubirati minimum 500 miliona evra godišnje, a tendencije za cenu i isporuku gasa danas su takve da prihod može da bude samo veći.

Izvor Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!