Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeZa struju najviše...

Za struju najviše duguju bogati

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Elektrodistribucija “Beograd” od neplatiša potražuje čak 14 milijardi dinara, a među dužnicima ima čak 12.000 imućnih građana koji žive u velikim kućama. Veliki dužnici su i vlasnici rstorana i splavova, a tu su i stari dužnici iz kategorije privrednika – IMR Rakovica i Petar Drapšin iz Mladenovca, kao jedan novi – farma svinja “Mirijan” iz Surčina.
Kada se saberu svi neplaćeni računi za struju, bilo da su u pitanju domaćinstva ili preduzetnici u Beogradu, dobija se cifra od 14 milijardi dinara. Za taj novac Elektrodistribucija „Beograd“ mogla bi da izgradi nove visokonaponske trafo stanice i tako na mrežu priključi barem 100.000 novih korisnika sa legalnim priključcima.
“Od 14 milijardi duga šest milijardi duguju domaćinstva, dok osam milijardi dinara potražujemo od privrednih društava. Apsurd je da 50 odsto potrošača na vreme plaća i ostvaruje popust od pet odsto, a da samo 12.000 potrošača iz kategorije domaćinstava, dakle manje od dva posto, duguje polovinu duga odnosno tri milijarde. To nisu socijalno ugroženi građani već vlasnici kafana, splavova, velikih kuća… “, objašnjava Sandra Alagić, PR Elektrodistribucije “Beograd”.
Neplatiše i najveći dužnici žive u naseljima na periferiji. Najviše ih ima u Kaluđerici, Malom Mokrom Lugu, Batajnici, Ledinama i Zemunskoj Altini. Elektrodistribucija isključuje neplatiše, ali se često dešava da se oni ponovo priključuju na mrežu “na divlje”.
“Protiv takvih onda podnosimo prekršajne prijave, pa se vrši prinudna naplata sudskim putem. Zanimljivo je da se po prvi put desilo da čovek iz Mladenovca, koji je imao višemilionski dug, zbog toga dobije kaznu zatvora od tri meseca”, kaže Sandra Alagić.
Inače, dugovi se ponavljaju iz meseca u mesec. Da nije tako EDB bi mogao da obezbedi još bolje snabdevanje. Veliki broj potrošača mogao bi biti priključeni na mrežu, a da pritom nema opterećenja. Visokonaponskim trafo stanicama snabdevaju se veći delovi Beograda, a za novac od dugovanja mogli bi se zamenti kablovi koji prolaze ispod i iznad zemlje i napraviti trafo stanice niskog napona.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!