Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeZa projekte obnovljive...

Za projekte obnovljive energije vise od 150 miliona evra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Investicioni projekti gradova Srbije iz oblasti obnovljive energije i energetske efikasnosti koji su juče predstavljeni u Kragujevcu vrede više od 150 miliona evra, saopšteno je juče iz kabineta potpredsednice Vlade Srbije Verice Kalanović. Kako se navodi, to je od 70.000 do 90 miliona evra po projektu.

Verica Kalanović je na otvaranju manifestacije ocenila da Srbija ima veliki potencijal kada su u pitanju alternativni izvori energije kao što su vetar, solarna energija, geotermalni izvori i hidropotencijali.

Klanović je rekla da će insistirati da vlada pruži snažniju podršku realizaciji tih projekata uz veće subvencije, naglasivši da se radi na promeni zakonske regulative kako bi projekti energetske efikasnosti postali standard, a ne izuzetak.

Srbija ima skromne potencijale neobnovljivih izvora energije (ugalj, nafta i zemni gas) i, ukoliko se ne okrene drugim izvorima, doći će u situaciju da kupuje daleko veće količine energije za svakodnevne potrebe nego što je to danas.

Kalanović je rekla da je dobro što veliki broj opština i gradova u Srbiji ima gotove projekte koji su vezani, kako za energetsku efikasnost, tako i za korišćenje obnovljivih izvora.

Kalanović je podsetila da je Vlada Srbije 2011. godinu proglasila godinom energetske efikasnosti, kao i da subvencioniše kilovat čas stvoren iz obnovljivog izvora energije.

Jednodnevnu konferenciju organizovao je CEDEF u saradnji sa Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza (SIERPA) i Gradom Kragujevcem.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici EU i međunarodnih investicionih fondova, međunarodnih finansijskih institucija, inostranih i domaćih poslovnih asocijacija i lokalne samouprave.

Izvor balkanmagazin.com

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!