Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaUskoro moguć dogovor...

Uskoro moguć dogovor o zaduženju EPS-a

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Pitanje kreditnog zaduženja EPS-a uskoro će biti rešeno, rekla ministarka energetike Zorana Mihajlović i naglasila da to ne znači da će se EPS zadužiti pola milijarde evra. To što je EPS u teškoj finansijskoj situaciji ne znači da će biti prodat, istakla Mihajlovićeva.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da će pitanje kreditnog zaduženja EPS-a uskoro biti rešeno, ali je naglasila da to ne znači da će se EPS zadužiti pola milijarde evra.

Koliko će EPS morati da se zaduži moći će da se kaže kada se utvrdi koliko novca može da se obezbedi iz unutrašnjih rezervi te kompanije, rekla je Mihajlovićeva i ponovila da to ne znači zaduženje od pola milijarde evra.

Ona je istakla da nije sporno to da je sadašnje rukovodstvo EPS-a nasledilo velike finansijske probleme, i ponovila da to što je EPS u teškoj finansijskoj situaciji ne znači da će biti prodat.

“Nema privatizacije EPS-a i ta kompanija, kao ni druge iz energetskog sektora, neće više služiti za političku podršku strankama i interesnim grupama koje su prethodnih 12 godina vladale, a delom i danas vladaju sektorom energetike”, rekla je ministarka na konferenciji “Kako pokrenuti investicije u energetici Srbije”.

Toga više neće biti jer građani Srbije zaslužuju razvijen i efikasan EPS, navela je Mihajlovićeva.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović rekao je da do kraja nedelje očekuje dogovor sa Upravnim odborom kompanije o tome koliko se novca koji nedostaje EPS-u može obezbediti iz unutrašnjih rezervi, a koliko su neophodna kreditna zaduženja.

Obradović je napomenuo da potrošači trenutno EPS-u duguju oko 120 milijardi dinara, a veliki deo tih dugovanja se odnosi na državne firme i direktne i indirektne korisnike budžeta.

On je rekao da su toj kompaniji neophodne reforme da bi mogla stabilno da funkcioniše i da odgovori izazovima liberalizacije elektroenergetskog tržišta.

Zbog liberalizacije tržišta će i plan investicija EPS-a biti drugačiji, rekao je Obradović i dodao da te investicije moraju da odgovaraju realnosti i zahtevima potrošača za koje EPS mora da se bori, jer je već izgubio jednog velikog potrošača od otvaranja elektrotržišta.

On je najavio da će ove godine EPS napraviti novu strategiju razvoja kompanije koja će odgovarati realnosti i naveo da u nerednih pet godina EPS mora da uloži oko četiri milijarde evra u održavanje tekuće proizvodnje, a da je vrednost potpisanih memoranduma između 11 i 12 milijardi evra, od kojih će se tek videti šta je moguće realizovati.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!