Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaEPS pred bankrotom,...

EPS pred bankrotom, a deli 13. platu?!

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

„Elektroprivreda Srbije“ podelila je svojim radnicima 25.000 dinara u decembru, što im je došlo kao 13. plata, saznaje Kurir. Tako je firma, koja duguje milijarde i namerava da se zaduži 30 milijardi, potrošila 800 miliona dinara za oko 32.000 zaposlenih, čija je prosečna plata 50.000-60.000 dinara. Ova pozajmica posebno čudi jer je sam direktor EPS Aleksandar Obradović nedavno izjavio da će firma bankrotirati ako ne uzme kredit. (?!)

Naime, u decembru je bilo izvesno da će manjak u novčanim tokovima EPS za tu godinu biti oko 30 milijardi dinara, kao i da će ove godine nedostajati oko 50 milijardi dinara. Tada je novo rukovodstvo, kako ovih dana saopštava, odlučilo da se ove godine uzme kredit od 30 milijardi dinara.

Ipak, sve ih to nije sprečilo da podele skoro milijardu dinara radnicima.

– Trebalo je da zaposleni dobiju po 50.000 dinara, ali je odlučeno da im se u decembru da pola, a ostalo u martu. Ovakve pozajmice su redovne u EPS, a najčešće budu otpisane, radnici ih na kraju ne vrate – kaže jedan od radnika EPS koji je želeo da ostane anoniman.

Aleksandar Obradović, v.d. direktora EPS, nedavno je na konferenciji za novinare izjavio da je zbog dramatično teške ekonomsko-finansijske situacije neophodno uzimanje kredita od 30 milijardi dinara. Na pitanje novinara Kurira zašto se prvo ne smanje troškovi poslovanja i gubici električne energije, ne naplate dugovanja i ne poveća nerealno niska cena struje, kao i na konstataciju da je najlakše uzeti kredit, Obradović je odgovorio:

– Potraživanja starija od 60 dana iznose oko 80 milijardi dinara i nerealno je da to naplatimo. Zaduživanje je neminovno jer nema drugog načina da se obezbedi 50 milijardi dinara.

Pozajmica od 25.000 dinara radnicima je isplaćena u dogovoru sa sindikatom.

Dragomir Marković, bivši direktor EPS, kaže da su u njegovo vreme takođe isplaćivane pozajmice, ali to su radili i prethodni direktori. Na pitanje da li su vraćane, on kaže da neke jesu, a neke nisu.

Iz EPS je, inače, pre nekoliko dana najavljeno da će od 1. aprila struja poskupeti. O ceni ne odlučuje Ministarstvo energetike, već Agencija za energetiku.

EPS: To je samo pozajmica

U „Elektroprivredi Srbije“ priznaju da je radnicima podeljeno po 25.000 dinara, ali ne kao 13. plata, već kao pozajmica.
– To je isplaćeno svim radnicima u dogovoru sa sindikatom. Ako bude para, drugi deo će biti isplaćen u martu, to nije garantovano – objašnjavaju u EPS i dodaju da će se pozajmica odbijati radnicima od plate.

Aleksandar Obradović, v.d. direktora, i Aleksandar Marković, predsednik UO, nisu imali komentar.

Izvor Kurir

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!