Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

U Srbiji se obeležava Dan rudara

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Oko 24.000 zaposlenih u rudarstvu proslavlja Dan rudara, sećanjem na 6. avgust 1903. kada je u Senjskom rudniku počeo štrajk zbog loših uslova rada.

Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.

Neposredan povod štrajku u Senjskom rudniku te godine, pola veka nakon pronalaska i početka kopanja uglja u Senju, bilo je “otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista”.

Za devet dana štrajka, zapisali su hroničari tog vremena, rudari Senjskog rudnika su “izborili povratak na posao dvojice otpuštenih radnika, skraćenje radnog vremena i besplatan olaj za osvetljenje”.

Rudari u Srbiji danas imaju beneficirani radni staž – na godinu dana dobijaju beneficiju šest meseci zbog teških uslova rada.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Zoran Vujović, čestitao je rudarima praznik, kojim se obeležava 110 godina od poznatih štrajkova u Senjskim rudnicima, ističući da su zahtevi rudara tada bili gotovo identični kao i sada – bolji uslovi rada i veće plate.

U rudnicima se radi u dosta u teškim i nezdravim uslovima, zbog visokih temepratura, vlage i prašine, naveo je on.

Takođe, problem je beneficirani staž, jer rudar koji ispuni uslov u pogledu godina radnog staža ne može da ide u penziju pošto ne ispunjava starosni uslov za penziju, pa u međuvremenu mora da radi, rekao je Vujović.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Zorana Mihajlović, danas će pustiti u rad metanometrijsku stanicu u direkciji javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (PEU) Resavica i prisustvovati proslavi Dana rudara u Senjskom rudniku.

Novi metanometrijski sistem omogućava automatsku daljinsku kontrolu parametara jamskog vazduha, kao i praćenje drugih tehnoloških parametara značajnih za rad rudnika, saopštilo je resorno ministarstvo.

Posle puštanja u rad metanometrijske stanice, ministarka će se obratiti na centralnoj proslavi Dana rudara u Senjskom rudniku.

Planirano je učešće ministarke Mihajlović i na proslavi Dana rudara u Boru, u Brestovačkoj banji, gde će se održati dodela nagrada “Inženjer Šistek”.

U Srbiji posluje oko 270 preduzeća koja se bave eksploatacijom mineralnih sirovina i 20 preduzeća za geološka istraživanja mineralnih sirovina. Prema podacima resornog ministarstva, godišnje se u zemlji iskopa oko 80 miliona tona rude.

Broj zaposlenih u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom iznosi od 5.500 do 6.000 radnika.

Među najvećim rudnicima su površinski kop Rudarskog basena Kolubara, koji je u sastavu Elektroprivrede Srbije, i rudnici bakra Rudarsko-topionicarskog basena Bor.

Zaposleni u RTB-u Bor dan svog preduzeća i Dan rudara Srbije obeležavaju radno, a rudari kažu da su na teške uslove, uz veliku vrućinu u pojedinim delovima Jame – navikli.

RTB Bor ovog 6. avgusta obeležava tri znacajna datuma: Dan rudara Srbije, Dan RTB-a Bor i 110 godina od početka rada borskog rudnika.

“Kalendarski radim 20 godina, a imam 35 godina staža. Uslovi rada jesu teški, ali mi smo profesionalci u svom posli, navikli smo na uslove rada, ništa nam ne pada teško i praktično rutinski obavljamo svoj posao”, kaže VKV kopač-palilac, Zoran Stanojković, radnik borske Jame.

Među rudarima su naravno i mladi radnici.

“U Jami radim više od godinu dana. Uslovi rada jesu teški – prašina, vrućina, vlaga, ali zahvaljujući dobrom odnosu sa kolegama uspevamo da izdržimo pritisak”, naglašava Dejan Bogdanović, rudar borske Jame.

Prosečna zarada rudara u Srbiji i dalje je niska, i za većinu njih iznosi, prema ranijim podacima, između 30.000 i 50.000 dinara.

Situacija je nešto bolja u RTB-u Bor od kada je 2009. godine stigla nova mehanizacija i na površinske kopove i u Jamu, a prosečna zarada radnika stigla je do 70.000 dinara

Iako se u rudnicima sprovode mere zaštite, kao i kontrola i nadzor nad uvođenjem tih mera, i dalje postoje rudnici u kojima je bezbednost na niskom nivou, posebno u onim koji su prošli neuspešnu privatizaciju.

Ministar rudarstva Milan Bačević je izjavio da država nije odustala od razvojne politike da rudarstvo podigne na noge, s obzirom na to da samo od te privredne grane Srbija može da ima značajne prihode.

Bačević je ocenio da država nema prava da ne iskoristi tako veliku razvojnu šansu kakvu ima u oblasti rudarstva.

Sve to govori da bi rudna bogatstva mogla da izvuku Srbiju iz krize, kažu u ministarstvu.

Povodom obeležavanja Dana rudara, Bačević je poručio da će Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja učiniti sve da se njihov radno-pravni status poboljša, jer od njihovog rada zavisi uspeh u toj oblasti.

Source B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!