Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaMinistarka: Rudari sada...

Ministarka: Rudari sada bezbedniji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike Zorana Mihajlović pustila je u rad metanometrijsku stanicu u direkciji Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (PEU) Resavica.

Ova stanica omogućava automatsku daljinsku kontorlu parametara jamskog vazduha, kao i praćenje drugih tehnoloških parametara značajnih za rad rudnika.

“Na današnji dan, Dan rudara, ne možemo da se ne setimo onih koji su izgubili živote u rudniku – od 1965. godine 450 rudara izgubilo je život, odnosno ugradilo svoj život u industrijalizaciju i rudarstvo Srbije”, rekla je Mihajlovićeva, naglašavajući koliko značaj upravo pušten sistem ima za bezbednost rudara.

Ministarka je dodala da je njoj, kao ministru energetike, drago da se danas govori o povećanoj bezbednosti rudara i dodala da je danas puštena u rad prva faza “sjajnog sistema”, i da se uskoro nada i drugoj fazi, kojom bi se merila količina uglja i troškova.

“To samo može da poboljša efikasnost rada rudnika. Cilj je da rudnici imaju savremenu opremu, da se otvaraju nove jame – za šta postoje planovi, i da se mehanizuje otkopavanje”, pojasnila je Mihajlović.

Ministarka je rekla i da je plan konsolidacije Resavice pripremljen zajedno sa sindikatima, poslovodstvom i ministarstvom.

“Mi ćemo svakako razgovarati, i razgovaramo sa strateškim partnerima. To ne predstavlja privatizaciju, to je mogućnost da imamo dovoljno investitora i investicija, da imamo ovu opremu, novu termoelektranu, i da možemo da otkopavamo nove jame”, precizirala je Mihajlovićeva.

Neophodnost strateškog partnera, ministarka je ilustrovala podatkom da je stepen realizacije plana investicija u poslednjih sedam godina bio svega 30 posto, i to, kako je rekla, ne zato što nema rude, već zato što nema novca.

Direktor JP Resavica Vladan Milošević rekao je da ovaj sistem, uveden i u rudnike Soko i Rembas, i da je u planu i uvođenje i u osatle rudnike.

U postavljanje metanometrijske stanice u Resavici, koja će omogući i višestruke uštede u potrošnji električne energije, uloženo je više od 15 miliona dinara.

Source B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!