Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

TENT: Iz Japana čekamo 250 miliona eura

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

U Termoelektrani “Nikola Tesla” očekuje da će prilikom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Japanu biti dogovoren kredit za TENT vredan oko 250 miliona evra.

Direktor preduzeća TENT Petar Knežević kaže da će raspisivanje tendera zavisiti od toga koji će nivo sporazuma biti postignut u Japanu.

“Pretpostavljam da će to biti sporazum koji će otvoriti mogućnosti da se posle transfera novca raspiše tender i verovatno bi to sve do kraja godine trebalo da postane operativno”, rekao je on.

Knežević je naglasio da japanska vlada nije uslovila da poslove izvode japanske firme i dodao da će tender biti međunarodni i da će na njemu ravnopravno moći da učestvuju svi koji su sposobni da ispune zahteve tendera.

Knežević je naveo da će najveći deo sredstava – 200 miliona evra biti uloženo za projekat odsumporavanja na bloku A 4, a ostatak će biti uložen u TENT B. On je rekao da razgovori sa predstavnicima Japana na političkom i ekonomskom nivou o tome traju već dve godine.

“Orijentisali smo se na Japan zbog posebno visokog senzibiliteta koja ta država ima prema zagađenju životne sredine, kao i zbog toga što oni imaju visoke kriterijume za rad u toj oblasti i i značajna iskustva u elektroenergetskom sektoru”, objasnio je Knežević.

TENT zaradio 250 mil. dinara u 2010.

Termoelektrana “Nikola Tesla” u Obrenovcu zabeležila je u prošloj godini pozitivan finansijski rezultat od 250 miliona dinara. TENT, kao najveća fabrika struje u jugoistočnoj Evropi, dostiže čak 58 odsto ukupne proizvodnje struje u Srbiji.

Petar Knežević je najavio da su prioriteti TENT-a u 2011. povećanje energetske efikasnosti, smanjenje gubitaka, ušteda električne energije i uglja, kao i povećanje pouzdanosti sistema i sprovođenje projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

On je rekao da očekuje da će TENT ispuniti poizvodni plan za ovu godinu ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti i dodao da je od početka godine imao ispunjenje proizvodnog plana od 104,2 odsto.

Direktor TENT-a je podsetio da je u toj termoelektrani u 2010. godini završen veliki posao revitalizacije bloka A6, vredan 110 miliona evra a takođe je povećana snaga tog bloka sa 308 na 348 megavata.

Knežević je naveo da je ta, kao i druge revitalizacije u TENT-u, omogućila postizanje novih prozivodnih rekorda i povećanje proizvodnje struje od 3,2 milijarde kilovat časova na godišnjem nivou.

Ukupna instalisana snaga TENT-a iznosi 3.288 megavata, ta termoelektrana ima jednu trećinu ukupne instalisane snage EPS-a i proizvodi više od polovine struje u Srbiji.

Izvor B92.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!