Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Do 2020. Srbija treba da udvostruči proizvodnju iz OIE

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Do 2020. godine, u skladu sa evropskim direktivama, Srbija bi trebalo da udvostruči proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Nikola Rajaković.

Rajaković je na skupu o obnovljivim izvorima energije (OIE) koji je organizovao internet časopis Balkanmagazin kazao da se trenutno u Srbiji oko dve trećine ukupno proizvedene energije dobija iz uglja, dok se ostala energija (oko 30 odsto) dobija iz OIE – velikih hidroelektrana.

Ostali OIE (biomasa, solarna energija, vetar i geotermalna energija), kako je kazao Rajaković, veoma se malo koriste, a oni su šansa Srbije da razvije “srednju klasu”, jer ti izvori doprinose razvoju lokalne industrije, primeni novih tehnologija i povećanju zapošljavanja.

Prema podacima Ministarstva energetike, Srbija ima potencijal da 55 odsto ukupne energije koju sama proizvodi dobija iz OIE, a koristi svega 18 odsto svojih potencijala.

Najveći potencijali OIE su u biomasi oko 49 odsto, velike hidroelektrane zauzimaju oko 30 odsto, solarna energija 13 odsto, vetar i geotermalna energija po četiri odsto, dok male hidroelektrane čine tri odsto.

Predstavnik Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragan Vlaisavljević kazao je danas da je trenutno u Srbiji aktivno 15 ugovora o okupu energije iz OIE, a ukupan godišnji trošak otkupa energije proizvedene iz ovih izvora je 2,1 milion evra.

Prema njegovim rečima, prosečna otkupna cena energije iz OIE je 8,69 evrocenta za kilovat čas.

Vlaisavljević je kazao da u Srbiji treba stimulisati propizvodnju toplotne energije iz OIE i više koristiti energiju vetra iz koje godišnje može da se proizvede 2,3 milijarde kilovat-časova električne energije.

Kako su naveli predstavnici Ministarstva energetike Srbije, da bi proizvodnja električne energije vetrogeneratorima bila ekonomična, potrebna je minimalna srednja godišnja brzina vetra od pet metara u sekundi na visini od 50 metara iznad tla.

Lokacije sa najvećom prosečnom godišnjom brzinom vetra u Srbiji su Midžor (7,66 metara u sekundi), Suva planina (6,46 metara u sekundi), Vršački breg i Tupižnica (6,27), Krepoljani (6,18) i Deli Jovan (6,13).

Trenutno aktuelne lokacije u Srbiji na kojim bi mogli biti izgradjeni vetrogeneratori su Dolovo kod Pančeva i Indjija koji bi imali po 20 megavata snage, kao i Bela Crkva i Kovin sa po 100 megavata snage.

Izvor Beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!